ZDRAVICOM „TERA“ KORONU: Rekovčanin smišlja lepe želje uz čajeve i ljute papričice

Z. GLIGORIJEVIĆ

03. 02. 2021. u 15:27

ZDRAVIČAR Predrag Blagojević Liker (61) iz Tečića kod Rekovca, koji je napisao 15 zdravica, jer ne voli da kopira druge zdravičare, već da kazuje svoje, ni u vreme pandemije Kovida 19 nije sedeo skrštenih ruku.

ЗДРАВИЦОМ „ТЕРА“ КОРОНУ: Рековчанин смишља лепе жеље уз чајеве и љуте папричице

Foto: Z. Gligorijević

Dok je preventivno pijuckao čajeve i po neku ljutu rakijicu, i jeo kiseli kupus i ljute papričice, napisao je zdravicu kojom „tera“ koronu.

„Pomoz Bog, narode srpski! I svima iz bilo kog da ste kraja. Ponekad i nevolja Srbiju zbližava. Daće Bog da ova nevolja s koronom, što kraće potraje. Pa da pružimo jedan drugom ruku, a ne lakat. Da se na slavljima grlimo, ljubimo. Da sabori ne prestaju u crkvenim portama. Da se kao vernici Bogu molimo za spas sviju nas. Da se slavski kolač uz žito i vino na slavama okreće. A kolačar i domaćin po običaju izljube, uz pesmu: „Ko za slave vino pije“. Kada prođe ova nevolja, bacićemo maske. Gajićemo stare običaje i zdravicom blagosiljati na slavljima, na venčanjima na krštenjima, na Levačkom saboru. Opet će Levčani šareno kolo da viju, i pevati onu staru: „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“! U zdravlju se videli. Zdrav si!“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna