IZBORI U KOSOVSKOJ MITROVICI: Za mesto gradonačelnika se bore četiri kandidata

I. Radulović

28. 11. 2020. u 15:53

IZBOROM Gorana Rakića za potpredsednika kosovske vlade i ministra administracije i lokalne samouprave ostalo je upražnjeno mesto gradonačelnika Severne Mitrovice za koje će se sutra, na prevremenim izborima, nadmetati četiri kandidata.

ИЗБОРИ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: За место  градоначелника се боре четири кандидата

Foto: I.Radulović

Ispred Srpske liste poverenje građana želi da dobije Milan Radojević, a u trci su još i nezavisni kandidat Dušan Milunović, kao i predstavnici albanskih partija Samooopredeljenja i Demokratske partije Kosova Erden Atić i Fljorent Azemi.

Tokom predizbornih aktivnosti, koje su se ovog puta odvijale u drugačijem obliku i atmosferi zbog situacije sa koronavirusom, Radojević je obilazio svoje sugrađane, ali i najavio nastavak infrastrukturnih projekata koji će biti od velikog značaja za ovaj grad.

On je više puta ponovio da glasom za njega i Srpsku listu, građani daju svoj glas politici kontinuiteta i opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Glas za Srpsku listu je i podrška politici predsednika Aleksandra Vučića koja za naš narod na ovim prostorima znači očuvanje mira i stvaranje uslova za bolji život svih građana. Severna Mitrovice je u poslednjih šest godina bila veliko gradilište i ukoliko dobijem potrebnu podršku građana, ja i moj tim nastavićemo u tom smeru, a sve u cilju obezbeđivanja što boljih uslova za život ovdašnjeg stanovništva", rekao je Radojević za Novosti.

On je dodao da će vrlo brzo početi izgradnja novog kulturnog centra sa više od pet hiljada kvadrata čime će umetnici iz ovog grada, posle više od dve decenije, dobiti svoj dom i uslove za rad kakve zaslužuju.

Nasuprot njemu, nezavisni kandidat Dušan Milunović smatra da je jedan od najvećih problema ovog grada nenamenska podela opštinskog budžeta, gde, kako kaže 65 odsto ide na plate, a 25 na robe i usluge.

To nije održivo i zato će nenamenska raspodela budžetskih sredstava biti moj prvi korak koji ću preduzeti ukoliko budem izabran na tu poziciju", zaključio je Milunović.

Njegov cilj je i da Severnoj Mitrovici vrati stari sjaj, kao što je to nekada bila, ali i da više ljudi bude uključeno u politički i društveni aktivizam u gradu.

Mišljenje albanskog kandidata i predstavnika Samooopredeljenja Erdena Atića je da u Severnoj Mitrovici život nije onakav kakav bi trebao da bude i da su, po njegovim rečima, za to krive „paralelne institucije i kriminal".

- Problem u Severnoj Mitrovici stvaraju paralelne institucije koje se nisu integrisali u sistem Republike Kosova već 20 godina, kao i kriminal koji vlada i ugrožava život svih građana ovog grada. Mi, kao Samoopredeljenje, znamo da se problemi moraju rešavati od centralnog nivoa vlasti u Prištini, jer sistem pravde nije bolji ni u drugim sredinama na Kosovu. Nije samo u Severnoj Mitrovici takva situacija, već i u drugim delovima Kosova - rekao je Atić.

Za razliku od Atića, kandidat Demokratske partije Kosova Fljorent Azemi ne očekuje da bude izabran za gradonačelnika Severne Mitrovice, ali smatra da zaslužuje mesto zamenika čiji će posao biti rad sa zajednicama.

Ističe da je sa svojim sugrađanima prolazio i dobro i zlo i da zbog toga, kako kaže, zna sve probleme i ima snage da ih rešava.

Na sutrašnjim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice građani će moći da glasaju na 27 biračkih mesta, raspoređenih u sedam biračkih centara koja bi, kako je planirano trebalo da budu otvorena od 7 sati ujutru do 19 časova.

Istog dana održavaju se i izbori za gradonačelnika Podujeva, a kosovsko ministarstvu unutrašnjih poslova je donelo odluku da se u ova dva grada, iako se nalaze u crvenoj zoni zbog broja obolelih od koronavirusa, sutra produži kretanje do 22 sata uveče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir