KOVID VELIKI IZAZOV I ZA OBRAZOVANJE: U Leskovcu tradicionalno okupljanje sa direktorima škola

I. Mitić

01. 09. 2020. u 15:44

POVODOM početka školske godine gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović održao je tradicionalan sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola na kome je ocenio da je pandemija virusa korona veliki izazov i za obrazovanje, ali da nadležni daju sve od sebe da „pruže pravovremene odgovore“.

КОВИД ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ И ЗА ОБРАЗОВАЊЕ: У Лесковцу традиционално окупљање са директорима школа

Foto: I. Mitić

Pored toga za lokalnu samoupravu prioritet ostaju i ulaganja u unapređenje obrazovanja uz poruku da se od projekata koji podržavaju mlade neće odustajati. 

Za više od 1100 đaka prvaka lokalna samouprava će, kao i prošle godine, finansirati nabavku udžbenika i za te namene će izdvojiti oko šest miliona dinara.

- Kako bi smo motivisali mlade i pokazali da se njihovi uspesi cene nastavljamo sa nagrađivanjem najboljih za Dan grada i Svetog Savu, a srednjoškolce, maturante sa Vukovom diplomom, i ove godine, po šesti put poslaćemo na nagradno putovanje. Za ovaj projekat smo ukupno izdvojili 12 miliona dinara, dok smo nagradili čak 3.000 najuspešnijih učenika, studenata, sportista i umetnika kroz jednokratne pomoći čija je ukupna vrednost oko 80 miliona dinara – podsetio je Cvetanović.

On je ukazao i na značajna ulaganja u energetsku sanaciju obrazovnih ustanova, u ukupnom iznosu od čak 250 miliona dinara. U izgradnju sportskih hala i terena uloženo je više od 162, a u saniranje krovova, sanitarnih čvorova, grejanja i uređenje školskih dvorišta i ograda dodatna 82 miliona.

Uporedo sa tim redovno se finansiraju stalni troškovi kao i reprogramirana dugovanja za struju i grejanje. Jedan od glavnih ciljeva u naredne četiri godine biće legalizacija svih školskih objekata. 

Direktori škola su istakli da su spremno dočekali školsku godinu  tokom koje će se nastava odvijati „pod zaštitnim maskama“. Prvi školski dan protekao je uz poštovanje uputstava epidemiloga, dok se pojedini problemi rešavaju u hodu. Prvi ljudi leskovačkih škola su istakli i značajno razumevanje i podršku lokalne samouprave. 

PLANOVI ZA INVESTICIJE

Za ovu i narednu godinu najavljena je energetska sanacija ŠOSO „11. oktobar“ i osnovnih škola „Vožd Karađorđe“ i „Aca Sinadinović“, kompletna rekonstrukcija Trgovinsko-ugostiteljske škole, izgradnja ograde oko OŠ „Radoje Domanović“ u Bratmilovcu i škole u Gornjoj Jajini, sportkog terena u Medicinskoj školi kao i grejanja u školama u Grdelici i Brestovcu. Naredne godine takvi radovi očekuju škole u Vinarcu i Bratmilovcu.


DONACIJA MASKI

Članovi udruženja „Hisarski šampioni“ su dvema leskovačkim školama i Predškolskoj ustanovi „Vukica Mitrović“ donirali 1.000 maski, dezinfekciona sredstva i hirurške rukavice.      

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja