KORONA JE SADA MNOGO OPASNIJA: Stradaju bubreg, jetra, srce, mozak...

Tanjug

23. 07. 2020. u 13:06

U KLINIČKOM centru u Nišu trenutno je hospitalizovano 384 pacijenta zaraženih virusom korona, od kojih su dve trećine u jako teškom opštem stanju, kaže pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš prof. dr Radmilo Janković.

КОРОНА ЈЕ САДА МНОГО ОПАСНИЈА: Страдају бубрег, јетра, срце, мозак...

Foto: Pink TV prinskrin

Polovina pacijenata, njih 190, zahteva oksigenu terapiju, što je, kaže Janković, veliki izazov za čitav zdravstevni sistem u Nišu.

Najveći klinički izazov je, kaže Janković, više od 60 pacijenata u jedinici intenzivne nege, od kojih je polovina na invanzivnoj mehaničkoj ventaliciji, a polovina zahteva intenzivnu respiratornu potporu.

- Jako su dramatične kliničke slike i prezentacija kovid-19. Dešava se da se nema dovoljno vremena da se istestira čovek, da se jegovo stanje toliko pogorša da je nužan hitan transport i kod nas sa tipičnom kliničkom manifestacija kovida-19 i mi nemamo vremena da ga stavimo u neku poluizolaciju jer vrlo brzo iziskuje intenzivno lečenje. U KC Niš nemamo asimptomatske lakše, slučajeve - kaže dr Janković.

- Za razliku od gripa, kada smo imali pacijente na mehaničkoj ventilaciji, jako je teško bilo postići adekvatnu oksigenaciju pluća, sad mnogo manje imamo taj problem. Sada bolest ima sistemski karakter i prvenstveno deluje na koagulativni sistem, iz minuta u minut je pitanje da li se može javiti komplikacije vazano za akutno popuštanje jetre, naročito popuštanje bubrega. Imamo opravdane sumnje, javlja se učestalost tromba, i u centralnom nervnom sistemu i u bubrezima. Sada već veliko kliničko iskustvo koje imamo ukazuje da je ovo daleko od banalne respiratorne infekcije, čak i one najozbiljnije koju smo imali kod infekcije svinjskog gripa. Pune su jedinice intenzivne nege i u manjim bolnicama, Užicu, Čačku...

On je u uključenju za TV Pink rekao da je u Kliničkom centru u Nišu dosta dece koja su na jednodnevnoj ili višednevnoj opservaciji i kod kojih nisu zabeležene teže kliničke slike, a da su trenutno smeštene i dve trudnice od kojih je jedna na mehaničkoj ventilaciji.

Druga trudnica iz Kuršumlije je primljena pre četiri dana i ona se nalazi u stanicionaru bez kiseoničke potpore.

- Imali smo smrtni ishod trudnice u petom, šestom mesecu trudnoće, što pokazuje da kovid-19 ne bira ni starosnu strukturu, ni pol - rekao je Janković.

Naveo je da je u poslednjih nekoliko dana u Klinički centar u Nišu primljeno više od 20 pacijenata iz Gerontološkog centra Gadžin Han.

Kaže da je u Nišu relativno stabilna situacija poslednje dve nedelje, jer je broj prijema i otpusta u dobrom odnosu, tako da se broj pacijenata u Kliničkom centru u Nišu ne povećava nekom velikom brzinom.

- Ako se nastavi ovaj trend bez nekog značajnijeg povećanja broja prijema, mislim da ćemo vrh pika koji očekujemo pretpostavljam krajem nedelje dočekati sa dovoljno kapaciteta - rekao je Janković.

Naveo je da je u Kliničkom centru u Nišu još 160 slobodnih postelja za kovid pacijete i oko 20 slobodnih mesta u jedinici intenzivne nege.

Kaže da je trenutno jedna trećina pacijenata uglavnom iz Niša, a dve trećine iz gotovo svih mesta jugoistočne Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost