BAŠ KAO NEKAD NAŠI PRECI: "Miholjski susreti sela" održani u Lapovu

Z. GLIGORIJEVIĆ

22. 08. 2022. u 12:30

VESELO je bilo u Lapovu minulog vikenda. Manifestacija "Miholjski susreti sela" okupila je u tamošnjoj osnovnoj školi "Svetozar Marković" i mlade i one starije meštane i njihove goste.

БАШ КАО НЕКАД НАШИ ПРЕЦИ: Михољски сусрети села одржани у Лапову

Foto: U. Tomić

Svi oni imali su priliku da se druže, zabave, uživaju u tradicionalnim igrama, pesmama i specijalitetima, ali i da se nadmeću u raznim veštinama.

Pocupkivali su opanci i vijorile su se narodne nošnje kulturno-umetničkih društava, orila se pesma Pevačke grupe IKOS iz Lapova. Šarenilo boja domaćeg voća i rukotvorina Udruženja žena "Moravske šarenice" i mirisi starinskih kolača i đakonija učenica ugostiteljske grupe predmeta Srednje škole u Lapovu mamili su posetioce da ih probaju.

Kroz tradicionalnu dečju igru, jelečkinje-barjačkinje, i takmičenja u prenošenju jajeta kašikom i prenošenju vode, ali i u krunjenju kukuruza, najmlađi Lapovci starije sugrađane vratili su u detinjstvo i pokazali da će nastaviti tradiciju svojih predaka. Stariji su se takmičili u bacanju kamena s ramena, skoku udalj, nadvlačenju konopca, stonom tenisu i malom fudbalu.

NAJBOLjI MEĐU NAJBOLjIMA

UKUPNI pobednik ove manifestacije bila je ekipa "Lapovo grad", koja je bila bolja od tima "Lapovo selo", ali takmičarima je najbitnije bilo druženje. Za najlepši štand proglašen je štand UŽ "Moravske šarenice" (Lapovo selo). Najlepši etno-rad, pačvork, uradila je Zorica Anđelković, a najlepši dečji rad bila je lutka od kukuruza.

- Želja nam je bila da podstaknemo društveni život sugrađana, a da akcenat bude na sportskim dešavanjima i kulturno-istorijskom nasleđu. Ova manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, a u saradnji sa Kulturnim centrom "Stefan Nemanja" i Sportskim savezom opštine Lapovo. Nadam se da će postati tradicionalna i da će biti uvrštena u program Kulturnog centra - ocenjuje za "Novosti" predsednik opštine Lapovo Boban Miličić.

Predsednica Udruženja "Moravske šarenice" Zorica Petković ponosno je pokazivala puslice, štrudlu sa makom i orasima, kuglof, orasnice, bakin kolač i starinski patišpanj. Najponosnije su, veli, na ručne radove, nagrađivane na manifestacijama širom Srbije, poput namenskih peškira, "kuvarica"...

Članovi Udruženja voćara i vinogradara posetiocima su nudili da probaju njihova vina, rakije, ali i sveže šljive i kruške.

- Izložila sam svoju drugu zbirku pesama "Uspomene iz kofera", čiji je izdavač Biblioteka "Slovo" u Lapovu. Član sam Književnog kluba "Milorad Branković" pri biblioteci. Drago nam je što biblioteka svake godine objavi knjigu nekog od članova i što na manifestacijama naš grad možemo da prezentujemo i na taj način - kaže pesnikinja Snežana Tošić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri