ČUVARI TAMBURAŠKE TRADICIJE: Orkestar Hrvoja Harkanovca iz Osijeka pobednik je "Tamburica festa" (FOTO)

S. B.

21. 08. 2022. u 20:50

POBEDNIK 15. po redu "Tamburica festa" je tamburaški orkestar Hrvoja Harkanovca iz Osijeka.

ЧУВАРИ ТАМБУРАШКЕ ТРАДИЦИЈЕ: Оркестар Хрвоја Харкановца из Осијека победник је Тамбурица феста (ФОТО)

Foto: N. Stojanović

Tako je u subotu, treće festivalske večeri na Trgu slobode u Novom Sadu, uz aplauze publike, odlučio međunarodni stručni žiri. Članovi orkestra Hrvoje Harkanovac, Sebastijan Kovačević i Matko Juriša, poneli su i priznanja za najboljeg primaša, basprimaša, vokalnog solistu i begešara, a nagradu im je na svečanoj ceremoniji uručio dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor "Tamburica festa".

- Čast mi je biti najbolji primaš "Tamburica festa", festivala koji na pravi način promoviše tamburu, kulturu i umetničke vrednosti. Svi u orkestru smo presrećni i prezadovoljni nagradom i priznanjima, a dodatno nam je mnogo drago što nas je publika podržala i nagradila aplauzima - kaže Hrvoje Harkanovac, sjajan student završne godine "Tamburaške akademije" u Osijeku.

Diplome i specijalna priznanja za umetnički izraz, negovanje tradicije i orkestarsku interpretaciju, pripale su sastavima "Mlin" iz Slovenije, "Fermata" iz Mađarske i "Esminger" iz Mostara.

Posebna čestitka publici "Tamburice" stigla je iz Austrije, "zemlje prijatelja" ovogodišnjeg festivala, nastupom simfonijskog orkestra "Johan Štraus" iz Linca. Najizvođenija kompozicija klasične muzike, valcer "Na lepom plavom Dunavu", kao i "Radecki marš", jedan od najpopularnijih marševa ikada napisanih, nagrađeni su ovacijama publike, kao i nastup soliste na citri Vilfrida Šarfa, univerzitetskog profesora i vokalnog soliste i primaša, Zorana Šijakovića, osnivača KUD "Danica" u Salcburgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja