"GUSLE" RAZIGRALE BANAT: U Kikindi počeo Međunarodni festival narodnih orkestara "Fenok 2022" (FOTO)

R. ŠEGRT

28. 07. 2022. u 06:34

U ORGANIZACIJI Akademskog društva za negovanje muzike "Gusle" u Kikindi je u utorak uveče počeo 21. Međunarodni festival narodnih orkestara "Fenok 2022".

ГУСЛЕ РАЗИГРАЛЕ БАНАТ: У Кикинди почео Међународни фестивал народних оркестара Фенок 2022 (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

 Osim muzičara iz naše zemlje koji neguju tradicionalnu narodnu muziku, na festivalu učestvuju muzičari iz Bugarske, Rumunije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"Fenok" ima četiri veoma sadržajne koncertne, tematski različite večeri. Prvog dana održano je veče folklora, dok je sreda bila posvećena nacionalnom pevanju i sviranju na tradicionalnim instrumentima. U četvrtak i petak na programu je orkestarsko muziciranje, a subota je rezervisana za romantične i sentimentalne note. Festival se završava u nedelju rok koncertom muzičke grupe "Vord ap".

Istovremeno sa festivalom orkestara održava se i Etno-kamp, takođe u organizaciji "Gusala", na kojem dvadesetak studenata i učenika srednjih škola izučava muzičku tradiciju i običaje Srba u Mađarskoj, Rumuniji i u Banatu.

SARADNjA SA RUMUNIJOM

"GUSLE", kao jedno od najstarijih folklornih društava u Srbiji, imaju veoma dobru saradnju sa kolegama u Rumuniji.

- U planu je veliki projekat u okviru kojeg ćemo svirati srpsku i rumunsku muziku u mnogim mestima u obe države. U Kikindi se neguje prava muzička umetnost što dokazuju "Fenok" i Etno-kamp - ocenio je Lavinijus Nikolajević, sa Zapadnog univerziteta Temišvar.

- Na kampu učestvuju studenti iz Beograda, Novog Sada i Banjaluke, srednjoškolci iz Subotice i Sombora i studenti i profesori sa Zapadnog univerziteta u Temišvaru - navodi Zoran Petrović, direktor ADZNM "Gusle".

Tokom dve decenije trajanja, na "Fenoku" je nastupilo više od 130 ansambala iz 14 zemalja. Festival su podržali Ministarstvo kulture, Pokrajinska vlada i Grad Kikinda.

- Ovaj festival veoma je bitan za naš grad, jer se zasniva na istraživanju kulturnog nasleđa, kao i kulturnog identiteta našeg naroda. Takođe, smatram da je divan poklon našim sugrađanima koji imaju priliku da uživaju u veoma bogatom programu - izjavila je Valentina Mickovski, članica Gradskog veća Kikinde za kulturu i obrazovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!