ZAJEDNIČKA PODRŠKA NA ŽIVOTNOM PUTU: Međunarodni projekat pomoći u kući starima i invalidima

B. Grujić

13. 10. 2021. u 09:49

ZAJEDNIČKI, prekogranični projekat Srbije i Rumunije, pod nazivom Zajednička podrška na životnom putu u pograničnom području, promovisan je u Srednjobanatskim opštinama Žitište i Sečanj.

ЗАЈЕДНИЧКА ПОДРШКА НА ЖИВОТНОМ ПУТУ: Међународни пројекат помоћи у кући старима и инвалидима

Foto: A. Amižić

Te opštine kao partneri učestvuju u projektu, sa ciljem unapređenja razvoja i povećanja dostupnosti mreže socijalne zaštite u lokalnim zajednicama pograničnog područja i sprečavanjem izolacije starijih i invalidnih lica i odlaganjem njihove zavisnosti od institucionalne nege.

Foto: A. Amižić

Kako je naglašeno, specifični ciljevi projekta su uspostavljanje održive usluge pomoći u kući za najugroženija stara i invalidna lica u tri lokalne zajednice pograničnog područja, sprečavanje socijalne izolacije, podizanje kapaciteta socijalnih usluga kroz osposobljavanje novih kadrova u pograničnim ruralnim područjima i smanjenjem nezaposlenosti.

Konkretne aktivnosti projekta koji traje do aprila sledeće godine, su obuka za gerontodomaćice, mapiranje usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou, formiranje dva Udruženja za gerontodomaćice i opremanje 22 dnevna kluba za penzionere i invalide, uz angažovanje 27 nezaposlenih lica, a ukupna vrednost projekta je 338.426 evra, od čega se 85% sredstava finansira iz Evropskog fonda, a 15% opštine, učesnice u projektu.

Za realizaciju, opština Žitište ima na raspolaganju budžet u iznosu 133 hiljade, Sečanj 135, a partner iz Rumunije, opština Sakalaz 70 hiljada evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a