I PČELE SU OTERALI PRAŠINOM: Problem žitelja stanišora kod Novog Brda kulminirao protestima meštana

D. ZEČEVIĆ

04. 06. 2021. u 09:30

PROTESTIMA koje su organizovali proteklih dana meštani Stanišora, najvećeg sela u opštini Novo Brdo na Kosovu i Metohiji, iskazali su revolt zbog višegodišnjeg problema koje im zadaju kamenolomi pet albanskih kompanija na brdu iznad njihovog i susednog sela Straže.

И ПЧЕЛЕ СУ ОТЕРАЛИ ПРАШИНОМ: Проблем житеља станишора код Новог Брда кулминирао протестима мештана

Foto KoSSev

Iako za transport kamena imaju i drugi, alternativni put, albanski prevoznici isključivo voze kroz Stanišor. U protestu su učestvovali i Albanci, jer u selu ima osamdesetak srpskih i tridesetak albanskih domaćinstava. Kada su zatražili pomoć policije, došli su pripadnici Specijalne jedinice Rosu, pa umesto kamiondžija kritikovali su meštane.

Prema rečima žitelja Stanišora, teretni kamioni koji prevoze pesak i kamen iz sedam obližnjih kamenoloma, prolaze kroz selo i uništavaju lokalni put, a istovremeno dižu oblake prašine i stvaraju nesnosnu buku. Sve to meštanima ovog sela stvara niz neprijatnosti, a život čini nepodnošljivim.

- Živimo u oblacima prašine. Ne možemo da dišemo, ne možemo ni prozore i vrata da otvaramo. Tutnje od ranog jutra do kasno uveče. Godinama tako. Ni stoku više ne možemo da gajimo, pčele su nam oterali - jada nam se jedan od meštana.

Kucali su kaže, sa komšijama Albancima, na vrata svih nadležnih institucija u Prištini, ali uzalud.

- Protestnim okuljanjima izražavamo revolt zbog problema koje nam godinama stvaraju kamioni koji voze materijal iz tih kamenoloma. Iako postoji alternativni put, oni prolaze seoskim putem koji jeste bliži, ali nama prave velike probleme - ističu meštani.

Protest meštani blokirali put, Foto Privatna arhiva

Oni su posebno revoltirani jer su posle njihovog okupljanja u ponedeljak, vozači kamiona blokirali raskrsnicu puteva prema Gnjilanu i Prištini pokazujući time kako mogu da rade šta žele. Iako su meštani Stanišora zatražili pomoć kosovske policije, na lice mesta došli su pripadnici Specijalne jedinice Rosu i kritikovali meštane a ne vozače i vlasnike kamiona i kamenoloma.

Zbog problema koje izazivaju prolazeći seoskim putem, predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović postavio je na putu znak da je prolazak kamionima sa teretom većim od tri i po tone zabranjen, ali su ga albanski vlasnici kamenoloma sklonili nastavljajući po starom. Iako su meštani ponovo postavili znak, to nije sprečilo vozače kamiona da i u sredu ujutro prolaze kroz selo što je dodatno izrevoltiralo meštane Stanišora.

Foto Privatna arhiva

DOGOVOR ILI NASTAVAK PROTESTA

PREDSEDNIK opštine Novo brdo Svetislav Ivanović kaže da je povodom ovog problema u utorak veče održan sastanak meštana, vlasnika kamenoloma i policije. Dogovoreno je da se do danas pronađe najpovoljnije rešenje:

- Nadamo se da ćemo se konačno dogovoriti da se za kamiondžije bolje uredi alternativni put koji već postoji. Imamo još nekoliko konstruktivnih predloga za rešavanje ovog problema, a ako se ne dogovorimo, nastavićemo proteste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih