BASKETAŠI "TRI NA TRI" ZA VARAJU: Nikšić ne zaboravlja svoje sportske junake

Veliša Kadić

14. 08. 2023. u 16:31

JEDAN od najboljih košarkaša bivše Jugoslavije, sarajevske Bosne i reprezentativac SFRJ Žarko Varajić, živi i posle smrti u rodnom Nikšiću i njegovim Ozrinićima. Njegovi saborci pod obručima, navijači, prijatelji, znani i neznani, obradovani su što će krajem avgusta nedaleko od reke Gračanice biti održan memorijalni basket turnir ("tri na tri") u slavu velikog sportiste i čoveka Varaje.

БАСКЕТАШИ  ТРИ НА ТРИ ЗА ВАРАЈУ: Никшић не заборавља своје спортске јунаке

V.K.

Pripadao je on čuvenoj generaciji "studenata" sarajevske Bosne, koja je 1979. godine, predvođena trenerom Bogdanom Tanjevićem, postala prvak Evrope, a njegov rekord u Kupu evropskih šampiona (Evroligi) od 45 koševa, ubačenih u utakmici protiv italijanskog Emersona u finalu u Grenoblu, još nije oboren! "Srudentima" iz Sarajeva nije nedostajalo inspiracije protiv slavnog Boba Morsea ili neprevaziđenog Dina Menegina, možda najboljeg i najpoznatijeg italijanskog košarkaša svih vremena.

I upravo je Varaja postao prvi kapiten jednog košarkaškog kluba s ovih prostora koji je podigao pehar klupskog šampiona Evrope. Tim koji je predvodio iza sebe je ostavio Real Madrid, Huventud, Makabi, Olimpijakos... Među brojnim priznanjima nosilac je "Super Oskara", namenjenog najboljem igraču Evrope. S reprezentacijom Jugoslavije u 126 nastupa osvojio je srebro na olimpijadi u Montrealu 1976, zlato na prvenstvu Evrope 1977. u Belgiji i bronzu na Evrobasketu 1979. u Italiji. Osim Sutjeske, Bosne, igrao je i za Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Posle raspada SFRJ radio je u KS Srbije, kao direktor reprezentacije koja je osvojila seniorsko evropsko i svetsko prvenstvo, te direktor mlađih kategorija u Košarkaškom savezu čije su selekcije u jednoj godini izborile pet evropskih titula! Varajić je bio član Olimpijskog komiteta na Zimskim OI u Sarajevu 1984. godine, predsednik Stručnog veća KSJ od 1987. do 1992. godine, sportski direktor olimpijskog tima Jugoslavije na OI u Sidneju 2000. godine.

Kako se primiče održavanje memorijalnog turnira u Ozrinićima, poštovaoci Žarka Varajića sa nestrpljenjem iščekuju početak sportskog događaja koji će 26. i 27. avusta zaseniti sve druge u Nikšiću. Živnuće ovaj grad, ali i selo Ozrinići kojem se Varaja uvek rado vraćao.

- Šta reći o Žarku a da već to nije kazano ili da nije poznato? Varaja nije samo ličnost Nikšića nego i čitave bivše Juge, Evrope i sveta - priča za "Novosti" proslavljeni košarkaški as i saborac pod koševima Ratko Rašo Radovanović, koga smo zatekli u popularnom nikšićkom lokalu "Lenoks" čiji je vlasnik takođe šampion svetskog glasa, ali u boksu - Ratko Drašković.

Naš sagovornik se sa setom priseća vremena kada je sarajevska Bosna bila tim od koje se strepilo na parketu, sastavljena od "studenata" koje je predvodio maestralni Mirza Delibašić.

- Imao sam sreću da dođem u Sarajevo 1972. godine gde se Žarko Varajić već bio odomaćio. Tu sam zatekao i Miodraga Baletića, takođe iz Nikšića, dok je klubom rukovodio neprevaziđeni Vukašin Vule Vukalović, takođe naš Nikšićanin - priseća se košarkaški gorostas Radovanović, posebno naglašavajući da mu je Varaja mnogo značio s obzirom na to da je on bio mlađi od njega. - Žarko je bio taj zaštitni znak na koga sam se uvek i u svakom trenutku mogao osloniti. I ne samo ja, nego i drugi. Uz dosta rada ušao sam jako brzo u prvi tim, pa je potom usledila juniorska reprezentacija, pa seniorska selekcija...

Turnir i za Žižića

PROSLAVLjENI bokser Ratko Drašković oduševljen je najavom turnira u slavu Žarka Varajića.

- Spreman sam da pokrenem još jedan memorijalni turnir u Rastocima koji bi bio posvećen takođe legendi nikšićke i jugoslovenske košarke - Rajku Žižiću. Radovali smo se njegovim koševima, uspesima naše selekcije dok je Žile bio nepremostiva prepreka brojnim evropskim i svetskim košarkaškim veličinama - kaže za "Novosti" Drašković.

- Tanjević me gurnuo u vatru, priseća se popularni Rašo i navodi da je već 1975. dobio poziv u reprezentaciju na poziv selektora Mirka Novosela, legende jugoslovenske košarke. Varaja je posebno u klupskoj košarci napravio čudo. U finalu u Grenoblu kada je Bosna osvojila krov Evrope smo ga videli u sjajnom izdanju - objašnjava Radovanović. - Drago mi je što je krunisao svoju karijeru i učinio da Bosna postane prvak Starog kontineta. On je glavnu rolu odigrao sa Mirzom, dok sam ja umalo izostao sa finala zbog temperature koju sam dobio, ali uz dve injekcije uspešno sam se "tukao" sa čuvenim Dinom Meneginom. Kao što znate, na kraju smo izašli kao pobednici.

Radovanović podseća da je Varaja bio veliki čovek, drug i prijatelj.

- Nama koji smo došli posle njega priskakao je u pomoć - dodaje nekadašnji centar Bosne i jugoslovenske reprezentacije, rođeni Nevesinjac, ali i Nikšićanin jer je upravo u tom gradu, kako kaže, prve košarkaške korake naučio kod sjajnog profesora fizičke kulture Mirka Minića, a nadograđivao kasnije kod Miodraga Baletića. - Radujem se što Nikšić ne zaboravlja svoje sportske junake. Varaja je to svakako bio, ne samo u našem gradu, nego i u Sarajevu, Beogradu, Grenoblu...

Kupovina obruča

- MI smo generacija čiji je život bio vezan za sport, posebno za košarku i fudbal. Sećam se da smo često svraćali u Robnu kuću "Beograd" u Nikšiću u sektoru sportske opreme i kao klinci divili se pravom košarkaškom obruču, maštali kako da do njega da dođemo. Jer, onaj koji su nam prijatelji pravili u železari nije imao prave dimenzije. Međutim, jednog dana smo rešili da sakupimo novac kako bi kupili obruč u robnoj kući. Akcija je trajala mesecima i na kraju smo uspeli sabrati pozamašnu svotu i doći do obruča koji nam je bio sve, ceo život - priseća se Miodrag Rojević.

A kako se pripremaju Varajine komšije za ovaj sportski spektakl (basket "tri na tri") govori za naš list Miodrag Rojević, predsednik Mesne zajednice Ozrinići, nekadašnji sportista koji se jedno vreme oprobao u košarci. Podršku za turnir dobio je od Arsenija Lalatovića, potpredsednika Skupštine opštine Nikšić, Draga Musića, čuvenog atletičara iz Saveta za sport u Nikšiću, kao i lokalne Turističke organizacije, brojnih firmi...

- Zahvaljujući ministru sporta Vasiliju Laloševiću dobili smo tartan podlogu i novu konstrukciju koševa. Varaja će i tih dana biti sa nama, kao što smo mi bili uz njega tokom cele njegove karijere. Podatak da njegov rekord od 45 postignutih koševa u jednom takvom finalu još nije oboren, posebno nas raduje - kaže za "Novosti" Rojević, upućujući poziv svima koji poštuju lik i delo Varajića da dođu da učestvuju ili navijači isprate turnir o kome će, kako se očekuje, brujati region.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove