MONTEVIDEO 90 GODINA: Bugari ostali u čudu (6)

Vladimir Stanković

09. 07. 2020. u 08:11

Utakmica sa Bugarskom, 13. aprila 1930, ocenjena je kao "izuzetno važna", jer bi eventualni loš rezultat dao povod kritičarima za napad na novu upravu JNS i sve što ona radi.

МОНТЕВИДЕО 90 ГОДИНА: Бугари остали у чуду (6)

Arhiva Večernjih Novosti

Očekivanja su bila velika i među ljubiteljima fudbala, tako da su ka novom igralištu BSK, izgrađenom na Topčiderskom brdu 1929, od ranog popodneva hrlile mase navijača. Išlo se pešice, tramvajima i ponekim, još retkim automobilom. Početak je bio zakazan za 16.00, a na tribinama je bilo 8.000 gledalaca. A novajlije u timu su bili golman Milovan Jakšić i mladi half Momčilo Đokić.


Jugoslavija je povela već u 2. minutu snažnim šutem Vujadinovića sa nekih 15 metara. U 22. minutu bilo je 2:0, Moša Marjanović je majstorski iz slobodnog udarca savladao Spirova. Na stadionu je vladalo pravo oduševljenje, šeširi su poleteli u vazduh, dlanovi su brideli od aplauza, grla već promukla od poklika podrške majstorima u plavim dresovima. Publika se malo smirila kada je u 35. minutu Pešev prešao Ivkovića i savladao debitanta na našem golu Milovana Jakšića. To je bio rezultat poluvremena, uz opšte zadovoljstvo igrom jugoslovenskog tima.

Raspoloženje se još više popravilo u 57. minutu, kada je Aleksandar Tirnanić sa 15 metara bukvalno probio mrežu bugarskog gola! Na 4:1 povisio je Moša Marjanović glavom u 70. minutu, a Bugare su dotukli Vujadinović u 81. minutu atraktivnim šutom preko glave, i Hrnjaček minut pred kraj posle šuta Marjanovića iz slobodnog udarca sa 30 metara. Golman je kratko odbio loptu, Hrnjaček je pritrčao i poslao je u mrežu, na opšte oduševljenje gledalaca - 6:1 za Jugoslaviju!

Savezni kapiten Boško Simonović blistao je od zadovoljstva, ali je u izjavi za novine ostao strog prema igračima:

- Igrom nisam najzadovoljniji, jer pojedinci, kao Ivković i Lončarević, nisu dali ono što je trebalo da daju. Njihova igra u prvom poluvremenu bila je slaba. U drugom poluvremenu su se malo popravili, te je išlo mnogo bolje, jer je i ceo tim igrao staloženije. Potpuno sam zadovoljan igrom Marjanovića i Tirnanića, koji su uglavnom bili nosioci svih navala. Mladi Đokić, iako mu je ovo prva igra u državnom timu, isto tako me je potpuno zadovoljio i nadam se da ćemo s vremenom u njemu imati stalnog reprezentativca. Ostali igrači trudili su se, igrali sa voljom i izvršili svoju dužnost. Rezultat igre je malo veliki, ali našoj raspoloženoj desnoj strani ni bolji protivnik ne bi bio u stanju da pruži otpor. Rezultat je tako visok, jer navala zna da iskoristi i najmanje povoljne situacije. Bugari su pokazali slabiju igru nego što sam očekivao. Igraju brzo, start im je oštar, požrtvovani su, dobro pucaju i dobro igraju glavom. Tehnički i taktički još zaostaju za nama. Sudija g. Biro vodio je utakmicu vrlo dobro i lepo.

U senci velike pobede jugoslovenske, iako de fakto srpske reprezentacije nad Bugarskom ostala su dva druga važna fudbalska događaja te nedelje:
U Beogradu je održana Izborna skupština Zbora nogometnih sudija, za predsednika je izabran inženjer g. Brana Veljković.

U Novom Sadu, u posebnoj sali kafane "Elita", osnovan je Novosadski loptački podsavez. Za predsednika je izabran advokat Kosta Hadži...

JUGOSLAVIJA - BUGARSKA 6:1 (2:1)

JUGOSLAVIJA: Jakšić (1) - Ivković (21), Beleslin (7) - Arsenijević (15), Lončarević (2), Đokić (1) - Tirnanić (3), B. Marjanović (14), Luburić (5), Vujadinović (3), Hrnjaček (4).

BUGARSKA: Spirov - Nikolsov, Kalkandžijev - Efremov, Rafajlov, Lozanov 1 (od 46. min. Dimitrov) - Stajkov, Prodanov, Lozanov 2, Pešev, Pančev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)