MONTEVIDEO 90 GODINA: Zagreb na brzinu skupljao glasove (2)

Vladimir Stanković

05. 07. 2020. u 08:52

U Beogradu su početkom 1930. bile u toku pripreme za Konferenciju svih sedam fudbalskih podsaveza, zakazanu za 16. februar.

МОНТЕВИДЕО 90 ГОДИНА: Загреб на брзину скупљао гласове (2)

Arhiva Večernjih Novosti

Iako nije bilo na dnevnom redu, pitanje preseljenja sedišta Saveza dominiralo je radom Konferencije. Gotovo svi predstavnici podsaveza, osim Zagrebačkog, bili su za preseljenje. Predsednik Beogradskog podsaveza dr Sveta Živković informisao je o nedavnoj poseti potpredsednika FIFA Mora Fišera Beogradu i o načelnom stavu beogradskih funkcionera da u Montevideo treba ići ako se potvrde dobri uslovi koje je Fišer obećao.

Po povratku sa Konferencije u Beogradu zagrebački delegati su izrazili nezadovoljstvo "jer su svi njihovi predlozi odbijeni". "Politika" je 19. februara objavila da "iz pouzdanih izvora" saznaje da je u Zagrebu za kratko vreme registrovano čak 38 novih klubova, uglavnom u okolnim selima, kako bi se za predstojeći nastavak Skupštine obezbedila većina pri glasanju.

U međuvremenu, Žil Rime je dobio još nekoliko udaraca: učešće na prvom svetskom prvenstvu otkazali su njegova Francuska, zatim Španija, Belgija i Švedska. Italija, Mađarska, Čehoslovačka i Holandija bile su još u dilemi. Osim Žila Rimea, razočarani i ljuti bili su domaćini Urugvajci, posebno na Holanđane kojima su na Olimpijadi u Amsterdamu 1928. svojom atraktivnom igrom punili stadion i omogućili veliku zaradu. Vesti koje su stizale iz Evrope nisu išle u prilog struji koja se u Beogradu zalagala za put u Montevideo, ali tih dana postajale su preče teme...

Iz Zagreba su stalno stizale vesto o registraciji novih klubova što je "Politiku" navelo da 8. marta objavi ironičan komentar u kome je konstatovano:

"Za 10 godina ZNP je uspeo da sakupi jedva 75 klubova, a za poslednja tri meseca 126! I u stanju su, ne pocrvenevši, da uveravaju svet o pravilnom razvoju zagrebačkog sporta".

Beogradski funkcioneri pratili su razvoj situacije u Zagrebu i nisu sedeli skrštenih ruku. Preko svojih veza saznali su da većina "novih" klubova postoji samo na papiru.

Dan pred skupštinu u Zagrebu pod naslovom "Zagrebački volšebnici" objavljen je sledeći komentar:

"JNS je objavio spisak starih i novih klubova Zagrebačkog podsaveza, novih je ne 126 kako se pisalo već 155! ZNP je na dan Skupštine 24. novembra prošle godine imao 73 kluba a uoči ove 16. marta 1930. čak 228! Jasno je da klubovi postoje samo na papiru, da nisu ispunili formalnosti niti odigrali propisan broj utakmica... U selima oko Zagreba ima više klubova nego u Splitu ili Ljubljani. Skupština ne sme da prizna te klubove."

Uprava JNS je, u strahu od mogućih nereda kao u novembru prethodne godine, za skupštinu 16. marta zatražila akreditaciju delegata i "sportskih izvestitelja" uz izričitu napomenu da nikome bez legitimacije neće biti dozvoljen ulaz u salu Gradske većnice.

MILUTINAC

Za meč sa reprezentacijom Zagreba 16. marta određen je tim u kome, posle dugo vremena, nije bilo Milutina Ivkovića Milutinca. Njegov sukob sa upravom SK Jugoslavije dugo je tinjao, a kulminirao je tih martovskih dana. Milutinac je sve češće izostajao iz tima i štampa je već najavljivala njegov prelazak u drugi klub.

Najčešće se spominjao BSK, ali oni koji su poznavali Milutinca, čoveka čvrstih principa, koji je bio na završnoj godini studija medicine, znali su da nikada ne bi prešao u redove ljutog rivala. Tako je i bilo, Milutinac je na opšte iznenađenje izabrao Soko, klub koji je bio duboko u senci BSK i Jugosavije, ali njemu je bilo važno da igra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)