SRPSKA NEĆE DA JOJ ŠMIT KROJI IZBORE: Banjaluka priprema propis kojim će preuzeti nadležnost

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 01. 2024. u 10:55

REPUBLIKA Srpska ulazi u proces donošenja svog izbornog zakona, koji će biti u skladu sa ustavima Srpske i BiH, a kao odgovor na poteze Kristijana Šmita, visokog predstavnika kojeg Banjaluka ne priznaje. Iz RS poručuju da na taj način hoće da spreče pokušaje raznih mešetara da upravljaju izbornom voljom naroda.

СРПСКА НЕЋЕ ДА ЈОЈ ШМИТ КРОЈИ ИЗБОРЕ: Бањалука припрема пропис којим ће преузети надлежност

Kristijan Šmit, Foto Tanjug

Šmit je naredio zajedničkim institucijama BiH da usvoje Izmene izbornog zakona BiH, navodeći da će u suprotnom on to nametnuti. Izmene koje je predložila SDA prošle su u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, glasovima bošnjačkih partija i poslanika iz Srpske koji dolaze iz opozicionih stranaka SDS i PDP. Protiv su bili poslanici SNSD i HDZ BiH. Prema proceduri, zakon potom ide u Dom naroda Parlamenta BiH, gde SNSD Milorada Dodika ima dovoljno glasova da ga obori.

Milorad Kojić, poslanik SNSD u Parlamentu BiH, ukazuje na nelogičnost: tekst Izbornog zakona BiH ima više od 220 članova, a traži se izmena čak 133 člana:

- Pravila predviđaju da, ako izmene i dopune prelaze polovinu osnovnog teksta zakona, mora da da bude donet novi zakon.

Izmene Izbornog zakona BiH, koje traži Šmit, predviđaju uvođenje elektronskog brojanja glasova, digitalizaciju izbornog procesa, ali i veća ovlašćenja Centralnoj izbornoj komisiji BiH, tako da ona može da utiče na rezultate izbora i njihovu organizaciju. Takođe, partijama se oduzima pravo da imenuju biračke odbore.

Iz Banjaluke poručuju da Ustav Bosne i Hercegovine predviđa nadležnost BiH samo za izbore za Predsedništvo i Predstavnički dom, a nikako za nivoe entiteta. Centralna izborna komisiji BiH, kako poručuju iz Srpske, godinama je potpuno neovlašćeno i mimo Ustava, preuzela određene ingerencije, pa tako i propisivanje i sprovođenje izbora na republičkom i lokalnom nivou.

Predsednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da će novo zakonsko rešenje RS biti upućeno po hitnom postupku u Narodnu skupštinu.

- Naš zakon neće zadirati u izbore na nivou BiH, već se odnosi samo na republičke. Nigde ne postoji da je CIK nadležna za sprovođenje izbora na nižim nivoima vlasti i zato ćemo to vratiti u nadležnost Srpske. Ne možemo dozvoliti da se posredstvom raznih mešetara upravlja izbornim procesom.

Predsednik Srpske je je rekao i da će pre donošenja novog zakona biti usvojen onaj kojim će se na prostoru RS zabraniti primena odredaba Izbornog zakona BiH. On je najavio i razgovore sa opozicionim blokom Srpske, odakle već poručuju da uopšte ne žele da pričaju na tu temu.

Igor Crnadak, potpredsednik PDP i šef Kluba poslanika te stranke u NSRS, kazao je da ova Dodikova najava znači da SNSD želi da pruzme potpunu kontrolu. On je rekao da je namera da se izbori u Republici Srpskoj svedu na "demokratski nivo Severne Koreje".

Deportovati "šerifa"

UDRUŽENjE građana "Istočna alternativa" RS podnelo je krivičnu prijavu Sudu BiH protiv Šmita. Oni su zatražili da "lažni visoku predstavnik bude deportovan u zemlju iz koje je došao jer je njegova misija da razori i izazove sukobe između jedva pomirenih strana".

- Otkad je došao situacija u BiH je pogoršana, jer glumi kauboja i šerifa među građanima - navodi se u prijavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona