VAKCINOM PROTIV VELIKOG KAŠLJA: Zdravstveni radnici Srpske apeluju na građane

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 12. 2023. u 08:15

U SRPSKOJ je laboratorijski potvrđeno 16 slučajeva velikog kašlja, i to kod nepotpuno vakcinisane dece školskog uzrasta sa lakšim kliničkim slikama, rekao je predsednik Saveta za zdravlje Srpske Ranko Škrbić.

ВАКЦИНОМ ПРОТИВ ВЕЛИКОГ КАШЉА: Здравствени радници Српске апелују на грађане

Foto Shutterstock

Škrbić je napomenuo da je veliki kašalj buknuo u celom regionu i da podaci govore da je uzrok samo neredovno vakcinisanje. Apelovao je da roditelji redovno vakcinišu decu jer veliki kašalj može da izazove fatalan ishod kod beba koje nisu stekle imunitet i ne mogu da iskašlju.

- Vakcine imamo, samo treba da se pridržavamo kalendara vakcinacija - naglasio je Škrbić.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo RS Jela Aćimović rekla je da niko od dece kod koje je potvrđen veliki kašalj, a koja su sa područja Banjaluke, Laktaša i Prijedora, nije hospitalizovan, niti sa težom formom bolesti.

- Većinom deca nisu vakcinisana u kompletu i imunitet je iščezao, ali ipak prolaze sa lakšom kliničkom slikom - navela je Aćimovićeva.

Daje se u tri doze

JELA Aćimović je naglasila da vakcinacija sprečava ovu bolest, sprečava epidemiju, te da se protiv velikog kašlja vakciniše petovalentnom vakcinom, koja se daje u tri doze u prvoj godini i jedna doza revakcinacije sa godinu i po dana.

- Od 2019. imamo još jednu dozu pred upis u osnovnu školu koja podiže imunitet, uključujući i imunitet na veliki kašalj - rekla je Aćimovićeva.

Dodaje da je veoma važno da sva deca koja su propustila doze vakcine, a koje sadrže i komponentu protiv velikog kašlja, to što pre nadoknade.

- Nisu zakasnili, nema potrebe da se kreće iz početka sa vakcinacijom, nastavljaju tamo gde su stali - ističe Aćimovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku