OKO BANJALUKE IZ KREDITA EU: Najavljene kapitalne investicije u putnoj infrastrukturi širom Srpske

S. Mišljenović

20. 06. 2022. u 08:35

NAREDNE sedmice biće ozvaničen završetak radova na mostu na Savi kod Gradiške, a na hrvatskoj strani već je počela izgradnja brzog puta do petlje u Okučanima, koji treba da bude završen u naredne dve godine, izjavio je vršilac dužnosti direktora "Autoputeva Republike Srpske" Slobodan Stanarević.

ОКО БАЊАЛУКЕ ИЗ КРЕДИТА ЕУ: Најављене капиталне инвестиције у путној инфраструктури широм Српске

Foto V. Tripić

Govoreći o novim deonicama auto-puta, Stanarević je naveo da je kineska kompanija "Sinohidro" zainteresovana za gradnju auto-puta Banjaluka - Mrkonjić Grad, dok je u završnoj fazi tenderski postupak za deonicu Brčko - Vukosavlje.

- Sledeće sedmice imamo sastanak sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj oko implementacije projekta obilaznice oko Banjaluke, duge oko 18 kilometara, od Glamočana do Banjaluke - jug - najavio je Stanarević.

Foto Autoputevi RS

Slobodan Stanarević

On je rekao da će na sastanku biti reči o mogućnostima kreditnog zaduženja i grantovima, dodajući da bi ova deonica mnogo značila za Banjaluku. Stanarević je najavio i skori početak gradnje deonice auto-puta od Rače do Bijeljine, dužine 17 kilometara, čija je ugovorena vrednost 258.169.560 KM.

- Izvođač radova je preduzeće "Integral inženjering", a početak gradnje očekujemo u narednih 20 dana. Imamo određene proceduralne prepreke, koje otklanjamo u hodu - rekao je Stanarević.

Foto V. Tripić

Prema njegovim rečima, očekuje se i skori završetak prve faze Koridora "Pet ce" kroz Republiku Srpsku, dužine pet i po kilometara, od Tovire do Kostajnice, koja bi sredinom narednog meseca trebalo da bude puštena u saobraćaj.

Kad je reč o auto-putu Banjaluka - Prijedor, Stanarević je naveo da je razgovarao sa predstavnicima kompanije "Šandong" koji imaju koncesioni ugovor za tu deonicu, na kojoj je bilo mnogo problema sa eksproprijacijom zemljišta.

- Deo tog posla, na dužini od dva i po kilometra je rešen, tako da bi radovi iz Prijedora trebalo da počnu što pre. Rok za izgradnju ovog auto-puta je tri godine - rekao je Stanarević.

Foto V. Tripić

 

PUTARINA ISTA

STANAREVIĆ je naveo i da se cena putarine neće menjati, ali da će biti promena za određena kombi vozila, kojima se sada naplaćuje namet za treću kategoriju vozila, iako joj ne pripadaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)