LETEĆE GRDOSIJE PARAJU NEBO: "Novosti" na najvećem svetskom salonu aeoronautike u Buržeu kod Pariza

Maketa "Nove generacije lovaca" (NGF), aviona koji pripada "Borbenom vazdušnom sistemu budućnosti" (FCAS), jedna je od glavnih atrakcija na najvećem svetskom aeronautičkom salonu u Buržeu pored Pariza, koji od ponedeljka do nedelje po 54. put u svojoj istoriji otvara vrata za široku publiku. Nedelja je bio dan posvećen za medije, a "Novosti" su imale priliku da posete ovu najvažniju smotru najnovijih dostignuća u oblasti civilnog i vojnog letenja i svemirskih letilica.

ЛЕТЕЋЕ ГРДОСИЈЕ ПАРАЈУ НЕБО: Новости на највећем светском салону аеоронаутике у Буржеу код Париза

Foto: Goran Čvorović

Evropski projekat NGF, koji zajedno sprovode Francuska, Nemačka i Španija, a u koji bi uskoro trebalo da se uključi i Belgija, očekivan je s nestrpljenjem, a namenjen je da zameni "rafale", "jurofajtere" i "F-18" od 2035. do 2040. godine. U njegovoj proizvodnji došlo je do napetosti između kompanija "Daso" i "Erbas". One su, donekle, splasle, ali su obe firme, ipak, na Buržeu odlučile da odvojeno pokažu prototip ovog najnovijeg evropskog letačkog dostignuća.

Bijenale u Buržeu održava se prvi put posle četiri godine, jer je prošlo izdanje otkazano zbog pandemije kovida, pa je ovo prilika da aviokonstruktori pronađu novi elan posle godina krize, ali i da odgovore na sve veće zahteve za zaštitu klime i čovekove okoline.

Na izložbenom prostoru od čak 125.000 kvadrata predstavlja se 2.500 izlagača. U halama i na otvorenom, na pisti, izloženo je 158 aviona i helikoptera, a tu su i dronovi i letelice posebne namene, kao što je leteći taksi. Iz SAD je došlo čak 425 izlagača, a prestavljaju se konstruktori iz još 46 država. Rusija nije dobrodošla, u kontekstu rata u Ukrajini. Najbrojniji su domaćini, sa 1.130 firmi. Očekuje se oko 320.000 posetilaca. Biće, po tradiciji, izvedeni i aero-mitinzi.

Od noviteta, "Daso" prestavlja svoj novi "Falkon 6H", "Erbas" A321 HLR" koji će biti uveden u funkciju sledeće godine, a puno interesovanja vlada i za "Lokid Martinovu" letilicu "F-35".

Svojom impozantnošću pleni i gigantski "Erbas" A400M u službi francuske vojske, čiji svaki od četiri motora razvija snagu od čak 11.000 konja. Ko bi rekao da ova grdosija leti kao pero.

"Daso" je ponudio i zanimljivu simulaciju letenja na "rafalima" sa 3D vizirom. Probali smo, bez vrtotlavice, da "poletimo", uradimo luping nad morem, a zatim i sletimo na nosač aviona. Nije jednostavno, ali utisak je spektakularan.

- Pojednostavili smo komande i prilagodili ih za široke mase – objašnjava nam Toma sa štanda ove kompanije.

Za ljubitelje većih visina, izlože su i makete svemirskog broda "Arijan".

Kao i uvek, glavni će biti rivalitet između "Erbasa" i "Boinga". Očekuje se da "Turkiš erlanz" naruči čak 600 aviona, ali tajna ostaje do poslednje trenutka, ko će od dve svetski poznate firme najviše od toga profitirati. Možda će i loukost kompanija "Indigo" naručiti još 500 aviona od "Erbasa"... U svakom slučaju, obrtaće se desetine milijardi evra.

KAD "POLETI" NOVAK

Kada je obezbeđenje na štandu "Erbasa" videlo akreditaciju dopisnika "Novosti", odmah je usledila reakcija.

- Srbija? Novak Đoković! Pozdravite Novaka, njegov sam veliki fan – poručio je Ahmed, poreklom iz Pakistana, koji sada živi u Francuskoj i radi na ozbezbeđenju.

Odmah se oko njega stvorilo nekoliko njegovih kolega, od kojih su neki, igrom slučaja, prethodnih dana radili na Rolan Garosu, a Novak je, naravno, bio glavna tema.

Foto: Goran Čvorović

Falkon 6h

Foto: Goran Čvorović

Izložbene hale

Foto: Goran Čvorović

Salon u Buržeu

Foto: Goran Čvorović

Avioni na pisti

Foto: Goran Čvorović

Originalni dizajn

Foto: Goran Čvorović

Erbas A400M, grdosija koja pleni

Foto: Goran Čvorović

Na pisti

Foto: Goran Čvorović

Burže

Foto: Goran Čvorović

"Novosti" na Salonu

Foto: Goran Čvorović

Rakete Arijan

Foto: Goran Čvorović

Simulator letenja

Foto: Goran Čvorović

Glavna zvezda, novi evropski borbeni avion NGF

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)