SAVRŠENO PREDJELO ZA ARANĐELOVDAN: Tradicionalan, a jednostavan recept za pihtije neodoljivog ukusa

Новости онлине

19. 11. 2024. u 12:52

Slavske pihtije pune su mesa, savršeno dekorisane i jedno od predjela koje se mora naći na vašoj trpezi.

САВРШЕНО ПРЕДЈЕЛО ЗА АРАНЂЕЛОВДАН: Традиционалан, а једноставан рецепт за пихтије неодољивог укуса

Foto Printscreen/YT/ Olgas Küche

Sastojci:

  • 1 kg bilo kog mesa sa kostima
  • 1 srednji luk
  • 1 mala šargarepa
  • 2-3 lovorova lista
  • 5 čenova belog luka
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 40 g želatina
  • 2 litra vode
  • so

Priprema:

Kako biste napravili pihtije, prvo isperite meso i prelijte sa dva litra vode. Stavite na vatru i dovedite do ključanja. Sklonite sa vatre i ocedite prvi bujon. Zatim meso ponovo prelijte sa dva litra vode i prokuvajte. Pažljivo uklonite svu penu. Pokrijte poklopcem i smanjite vatru na najmanju. Ostavite da se kuva 2 sata.

Nakon isteka vremena dodajte oprani luk u ljusci, očišćenu šargarepu i lovorov list. Ostavite da se krčka još 1,5 sat. Pola sata pre nego što bude gotovo, posolite po ukusu, ali treba da bude malo više slano. Izvadite luk i šargarepu. Stavite meso na tanjir i ostavite da se ohladi. Procedite tečnost kroz gazu.

Otprilike 200 ml ukupne količine tečnosti sipajte u šerpu i ohladite. U ovaj deo dodajte želatin, promešajte i ostavite 10 minuta da nabubri. Nakon rastvaranja želatina na laganoj vatri, trebalo bi da se pretvori u tečnost, ali pazite da ne provri. Sipajte želatin u glavnu tečnost, promešajte i ohladite na sobnoj temperaturi.

Ohlađeno meso razdvojte na vlakna i dodajte crni biber i rendani beli luk, pa sve dobro izmešajte. Stavite deo mesa u odgovarajuću posudu. Preko toga sipajte ohlađenu tečnost. Posudu prekrijte najlonskom folijom i stavite u frižider na nekoliko sati, ili još bolje, preko noći. Ukrasite pre serviranja bobicama nara i peršunovog lista.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

Vaseljenski patrijarh Vartolomej I i predsednik kompanije Tasyapı Emrulah Turanli: Vizija koja povezuje Istanbul i Srbiju