ORUŽJE ZA UNIŠTAVANJE PRIORITETNIH META: Su-57 testirao makete nove hipersonične rakete

Novosti onlajn

17. 02. 2021. u 21:29

LOVAC pete generacije Su-57 izveo je probne letove sa funkcionalnim maketama nove ruske hipersonične rakete, saopštio je izvor iz vojno-industrijskog kompleksa.

ОРУЖЈЕ ЗА УНИШТАВАЊЕ ПРИОРИТЕТНИХ МЕТА: Су-57 тестирао макете нове хиперсоничне ракете

Foto: Printscreen/Jutjub

- Lovački avion Su-57 u okviru testiranja izveo je nekoliko letova sa funkcionalnim maketama nove ruske hipersonične rakete. Pre toga su makete nove rakete isprobane u unutrašnjem spremištu lovca na zemlji - rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, makete se razlikuju od standardne municije jer nemaju motore, raketno gorivo i bojeve glave, ali im u potpunosti odgovaraju po dimenzijama, obliku i težini.

Međutim, kako je objasnio, na funkcionalnim pandanima bile su postavljene glave za samonavođenje i električna kola kako bi se proverila povezanost elektronike municije i sistemima u kabini aviona-nosača.

Izor dodaje da je u bliskoj budućnosti planirana prva faza ispitivanja novih raketa pomoću Su-57.

Izvor nije želeo da otkriva karakteristike nove municije, ali je precizirao da su rakete malih dimenzija i da osiguravaju let hipersoničnom brzinom tokom dužeg vremenskog perioda uz izvođenje manevara.

Novo hipersonično oružje klase „vazduh-zemlja“ predviđeno je za uništavanje prioritetnih meta kao što su objekti protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane protivnika, radarske stanice, lansirni sistemi za krstareće i balističke rakete.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 9. februara saopštio da će osnova ruskih nenuklearnih snaga za obuzdavanje biti hipersonični raketni sistemi različitog baziranja.

Su-57 je lovac pete generacije, predviđen za uništavanje svih vrsta vazdušnih, kopnenih i nadvodnih meta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)