„POSEJDON“, ORUŽJE SUDNjEG DANA: Posledice jače i od cunamija (VIDEO)

Novosti online

29. 07. 2020. u 08:11 >> 07:45

„ПОСЕЈДОН“, ОРУЖЈЕ СУДЊЕГ ДАНА: Последице јаче и од цунамија (ВИДЕО)

Foto: Novosti arhiva

RUSKA torpeda „Posejdon“ imaju snagu dve megatone a njihov cilj je da uništi protivničke brodove, priobalnu infrastrukturu i baze.

Okeanolog Vladimir Jugaj smatra da pustoš koju ovo oružje može da ostavi za sobom prevazilazi cunami.

U slučaju aktiviranja ova termonuklearna bomba oslobađa neverovatnu količinu energije, piše portal „Utro“..

Jugaj, koji 25 godina istražuje zemljotrese i cunamije, kaže da je u slučaju ovog oružja eksplozija samo pola problema.

Posledice su gore od onih koje je u Fukušimi ostavio cunami.

Dve megatone ekvivalentno je talasima visine od 25 metara, dodaje on.

Kada je 2011. u Japanu stradao deo obale talasi su bili visine 12 metara posledice su bile katastrofalne, tako da se ne može ni zamisliti šta bi se dogodilo posle lansiranja termonuklearne bombe „Posejdon“, navodi portal.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Gio

29.07.2020. 19:32

@Niko - Tako je Niko,2 megatone je nista,ako je pritom, kao sto piše termonuklearna bomba. Ne treba biti stručnjak,dovoljno je ispratiti malo literaturu i znati da je termonuklearna bomba nekoliko puta jača od nuklearne,a najslabija nuklearka je bila 15megatona i to je ona koja je prva upotrebljena u Japanu. Ova ide ispod vode i ako je cilj da se podigne ogromna kolicina vode, onda ona ne ide blizu površine vode već nešto dublje da bi iznad eksplozije bilo dovoljno vode da ima od čega da stvori toliki talas,dakle mora biti jača od 2 megatone, jer tolika voda ima veliku težinu. Zna se da se nuklearne bombe aktiviraju iznad tla, jer su tako mnogo destruktivnije. Imati torpedo koji eksplodira na površini,pa čak i 2,3m ispod vode nije logično,jer torpedo koji eksplodira blizu obale ali na većoj dubini je mnogo destruktivniji. (Sad se neko pita, a kako to da bude blizu obale,a duboko.) Odg.je da je ona namenjena uništavanju luka, koje zbog prekookeanskih brodova imaju veliku dubinu,a takvih je puno u Americi ( San Diego,San Francisko,Los Angeles, Sijetl sa jedne strane eto samo par kom. A ima ih jos,a sa druge strane Majami, New Jork, Boston i jos mnogi drugi) kojima je pretpostavljam torpedo i namenjen.

Milan

29.07.2020. 22:06

@Gio - Mozda je sve tacno sto ste naveli, ali mi se cini da ste se malo preracunali. Naime, nuklearne bombe bacene na Hirosimu i Nagasaki bile su snage oko 15 kilotona, a ne megatona.

Niko

30.07.2020. 13:08

@Gio - Gio...pritisak raste sa dubinom okeana... Znaci ako bi aktivirao bombu na 100m dubine pritisak bi bio oko 10bara, to sto ti pricas ima svrhe samo do odredjene dubine. Sa tom bombom treba gadjati huverovu branu, jeluston i svugde tamo gde nisu ljudi

Amarcord

30.07.2020. 00:14

@Niko - Само што је највећа икада направљена бомба имала 50 мегатона "Цар бомба" и бачена на севру Европе на острву Нова земља још шездесетих година ХХ века. Хтели су совјети и већу да направе али нису имали довољно снажан авион да је понесе! Кажу да је потрес обишао земљу три пута , чак и да је експлозија померила осу Земље!

Dunđer

30.07.2020. 07:37

@Niko - Gde ste bre stručnjaci, koji si u sve razumete, od poljoprivrede do visoko-tehnološkog tajnog oružija? Rusija baš traži naučnike kao što ste vi, ovi njeni ništa ne znaju. I taj Putin poludeo, daje tolke milijarde iz budžeta neznalicama.