STALNI PREDSTAVNIK RUSIJE U SB UN: Možemo sami da istraži mesto eksplozije „Severnog toka“

Novosti online

11. 07. 2023. u 23:20

RUSIJA polazi od toga da ruski istražni organi mogu nezavisno u svakom trenutku da ispitaju mesto eksplozije gasovoda „Severni tok“, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

СТАЛНИ ПРЕДСТАВНИК РУСИЈЕ У СБ УН: Можемо сами да истражи место експлозије „Северног тока“

Foto: AP Photo/Richard Drew

-Zadržavamo pravo da sprovedemo sopstvenu istragu. Skrenuli smo pažnju na tvrdnju u pismu vlasti Nemačke, Danske i Švedske da je pristup mestu zločina navodno otvoren. Polazimo od činjenice da u tom slučaju naši istražni organi i stručnjaci mogu da ga nezavisno i u bilo kom trenutku da ispitaju u okviru krivičnog postupka koji je pokrenulo Generalno tužilaštvo Ruske Federacije po članu o aktu međunarodnog terorizma, rekao je Nebenzja.

On je dodao da Rusija čeka konkretne korake Danske, Švedske i Nemačke za sprovođenje transparentne istrage o diverziji.

-Svaki napori da se prikriju tragovi diverzije u Baltičkom moru osuđeni su na neuspeh. Očekujemo konkretne korake od vlasti Nemačke, Danske i Švedske da sprovedu objektivnu i transparentnu istragu svih okolnosti onoga što se dogodilo uz obavezno učešće ruskih istražnih organa i drugih zainteresovanih strana, ocenio je ruski diplomata.

Kako je naveo, Rusija nastaviti da pokreće temu diverzije gasovoda u Savetu bezbednosti UN dok počinioci ne budu pozvani na odgovornost.

-Danas pomenuto pismo (Danske, Švedske i Nemačke) praktično ne ostavlja sumnju da takav zadatak nije postavljen pred tri nacionalne istrage. Koristićemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da postignemo ovaj cilj, istakao je Nebenzja.

Danska, Nemačka i Švedska uputile su ranije novo zajedničko pismo Savetu bezbednosti UN u vezi sa statusom njihovih istraga o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“. U njemu se navodi da je trenutno nemoguće reći kada će se istrage završiti, navelo je dansko Ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)