EVROPA "PO STAROM": EU pozdravila deblokadu ukrajinskog žita i ponovo osudila Rusiju

Tanjug

22. 07. 2022. u 20:02

EU je pozdravila sporazume koje su danas u Istanbulu potpisale Ukrajina, Rusija, Turska i UN o deblokadi Crnog mora za ukrajinski izvoz žitarica, a šef diplomatije EU Žozep Borelj ocenjuje da je u pitanju ”kritičan korak napred” u naporima da se prevaziđe globalna nesigurnost u snabdevanju hranom izazvana agresijom Rusije na Ukrajinu.

ЕВРОПА ПО СТАРОМ: ЕУ поздравила деблокаду украјинског жита и поново осудила Русију

Foto AP

On nagalšava da će uspeh u tom pravcu zasvisiti od ”brze i dobre namere” sprovođenja današnjeg sporazuma.

- Rusija namerno uništava ukrajinsku poljoprivrednu i transportnu infrastrukturu i opremu, izaziva nestašicu goriva i stvara probleme u lancu snabdevanja hranom širom sveta blokiranjem ukrajinskih luka i pljačkom ukrajinskog žita. Rusija je zapravo ugrozila sigurnost hrane za milione ljudi širom sveta. Današnji sporazum pruža priliku da se preokrene ovaj negativni kurs - poručio je Borelj u pisanom saopštenju.

Iz EU su zahvalili UN i Turskoj za koje ocenjuju da su odigrale važnu ulogu u posredovanju u ovom sporazumu i u podršci njegovoj primeni.

Dodaje se da EU ostaje posvećena da pomogne Ukrajini da što pre unese što više svog žita na globalna tržišta.

- Plan solidarnosti EU omogućio je izvoz od 2,5 miliona tona samo u junu. Takođe, blisko sarađujemo sa partnerima kao što su UN i G7, na promovisanju multilateralnog odgovora na šire aspekte globalne bezbednosti hrane. U tom kontekstu, mobilišemo preko 7,7 milijardi evra do 2024. godine - naveo je Borelj u sapoštenju.

On zaključuje da će EU nastaviti da sarađuje i podržava generalnog sekretara UN u rešavanju posledica rata u Ukrajini koji je, kako je dodao, ”namerno pokrenulo rusko rukovodstvo”.

BONUS VIDEO:

DEMONSTRACIJA SILE: Vojne vežbe NATO snaga u Nemačkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!