I ŠOJGU STAVIO POTPIS: Postignut sporazum o nastavku izvoza žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru (VIDEO)

Tanjug

22. 07. 2022. u 16:25

MINISTAR odbrane Rusije Sergej Šojgu potpisao je u Turskoj sporazum o izvozu žita iz Ukrajine.

И ШОЈГУ СТАВИО ПОТПИС: Постигнут споразум о наставку извоза жита из украјинских лука на Црном мору (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/ÜLKE TV

Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije potpisali su ranije sporazum o izvozu žita. Dokument su potpisali ministar infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kurbakov, ministar odbrane Turske Hulusi Akar i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Prethodno je izvor koji je upoznat s pregovorima koji su se vodili u Turskoj o izvozu žita iz Ukrajine za Sputnjik izjavio da će bezbedan koridor za prolaz brodova sa ukrajinskim žitom preko Crnog mora početi da radi narednih nedelja, garancije su dobijene.

Ranije je administracija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana saopštila da će dokument koji se tiče regulisanja problema žita u Ukrajini biti potpisan u Istanbulu u petak, a ceremoniji će prisustvovati turski lider i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Ujedinjene nacije su više puta saopštavale o prehrambenoj krizi zbog deficita žita, a Zapad je optuživao Rusiju da sprečava izvoz ukrajinskog žita na svetska tržišta. Moskva je kategorički demantovala takve optužbe.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija ne sprečava izvoz žita i da ako Kijev deminira luke, brodovi sa žitom mogu da isplove bez ikakvih problema.

BONUS VIDEO: 

KAKO SE PRIPREMA "URAGAN" ZA DEJSTVO: Najnoviji snimci Ministarstva odbrane Rusije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)