GUTEREŠ DOBIO PODRŠKU SAVETA BEZBEDNOSTI: Tražiti mirno rešenje za Ukrajinu

Srna

06. 05. 2022. u 22:30

SAVET bezbednosti UN, uključujući Rusiju, izrazio je danas "duboku zabrinutost za održavanje mira i bezbednosti Ukrajine" i podržao napore generalnog sekretara svetske organizacije da pronađe mirno rešenje.

ГУТЕРЕШ ДОБИО ПОДРШКУ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ: Тражити мирно решење за Украјину

Foto:; EPA

Ovo je bilo prvo saopštenje najvišeg tela UN od početka vojne akcije Rusije. Ovakvi dokumenti usvajaju se konsenzusom, a današnji nacrt sastavili su Norveška i Meksiko.

- Savet bezbednosti izražava duboku zabrinutost za održavanje mira i bezbednosti Ukrajine. Savjet bezbednosti podseća da su sve države članice preuzele, prema Povelji UN, obavezu da rešavaju svoje međunarodne sporove na miran način, navodi se u izjavi.

Najviše telo UN u tekstu "izražava snažnu podršku naporima generalnog sekretara Antonija Guteresa u potrazi za mirnim rešenjem".

Takođe je zatraženo da Guteres u dogledno vreme ponovo podnese izveštaj Savetu bezbednosti.

Guteres je pozdravio usvajanje izjave i rekao da će učiniti sve što može da "spase živote, umanji patnju i pronađe put mira".

Guteres se prošle sedmice sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

BONUS VIDEO:  RUSI GAĐALI AZOVSTALj: Pogledajte kako dejstvuje projektil, zastrašujuća eksplozija uništava sve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEDVA DRŽAO HARMONIKU, TRUDIO SE DA NE ZAPLAČE Prvi nastup Kodića posle tragedije: Ovo je za mog sina (FOTO)