BIVŠI MINISTAR ODBRANE BUGARSKE: SAD ne veruju da Sofija može pouzdano da čuva tajne NATO-a

Novosti online

18. 04. 2022. u 22:05

UZROK kašnjenja isporuke lovaca F-16 Bugarskoj može biti što Sjedinjene Američke Države ne veruju bugarskoj Vladi i smatraju da zemlja ne može pouzdano da čuva tajne NATO-a, objavilo je bugarska izdanje „Euraktiv“ pozivajući se na dva bivša ministra odbrane Bugarske.

БИВШИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ БУГАРСКЕ: САД не верују да Софија може поуздано да чува тајне НАТО-а

Foto: EPA

Kako prenosi izdanje, prema rečima Velizara Šalamanova, koji je bio ministar odbrane u tehničkoj Vladi 2014. godine, Bugarska ima poteškoća da sačuva poverljive informacije.

On je pretpostavio da trenutno kašnjenje u isporuci F-16 može biti povezano upravo sa tim.

- Imam ideju da isporuka F-16 kasni upravo iz tog razloga, jer se do ovog momenta ne može apsolutno garantovati bezbednost ove tehnologije - izjavio je bivši ministar.

Još jedan bivši ministar odbrane Bugarske Todor Tagarev, izjavio je da Bugarska ne bi trebalo da dozvoli ruskim predstavnicima da uđu na teritoriju avio-baze Graf Ignjatjevo – upravo tamo će nakon isporuke biti stacionirani američki lovci.

- Potrebno je garantovati 110 odsto da tamo nipošto neće biti dozvoljen pristup Rusima - izjavio je Tagarev.

Podsetimo, krajem marta u Bugarskoj je privedeno dvoje saradnika Državne agencije za nacionalnu bezbednost i predstavnik jednog od ministarstava zbog sumnje na špijunažu u korist Rusije.

Godinu dana ranije u zemlji je takođe otkrivena cela mreža koja je radila za rusku obaveštajnu službu. Prema podacima tužilaštva, dvoje od njih bili su saradnici bugarskog Ministarstva odbrane i imali su pristup tajnim informacijama NATO-a i Evropske unije. Deo podataka, koje je grupa sakupila, odnosio se upravo na lovce F-16.

Bugarska je potpisala ugovor o kupovini osam američkih lovaca F-16 u leto 2019. godine i tom prilikom u potpunosti izmirila obaveze. Trebalo je da avioni stignu u zemlju krajem 2023-početkom 2024. godine, ali je skoro objavljeno da se zbog kovida 19 isporuke pomeraju na 2025. godinu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna