SMRTONOSNI TOVAR: Prva pošiljka američkog naoružanja stigla u Ukrajinu

Tanjug

22. 01. 2022. u 11:10

PRVA pošiljka američkog paketa bezbednosne podrške Ukrajini u vrednosti od 200 miliona dolara stigla je u Kijev, saopštila je u danas ambasada SAD u Ukrajini.

СМРТОНОСНИ ТОВАР: Прва пошиљка америчког наоружања стигла у Украјину

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Isporuka je usledila nakon posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kijevu ove nedelje u jeku zabrinutosti zbog desetina hiljada ruskih vojnika raspoređenih na granici sa Ukrajinom, iako Rusija negira da planira novu vojnu ofanzivu, prenosi Rojters.

SAD će nastaviti da pružaju takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u njihovim stalnim naporima da odbrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije", navodi se na Fejsbuk stranici ambasade.

Ministar odbrane Ukrajine zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći. TAS S prenosi da je u današnjoj pošiljci stiglo i 90 tona smrtonosne opreme uključujući i municiju.

Pres služba američke ambasade u Kijevu je saopštila da su prošle godine SAD obezbedile više od 650 miliona dolara vrednu vojnu pomoć Ukrajini, kao i da je od 2014. godine na te namene potrošeno 2,7 milijardi dolara.


U saopštenju se ističe da ovaj potez "demonstrira posvećenost SAD da pomognu Ukrajini da "ojača svoje odbrambene kapacitete pred rastućom ruskom agresijom".

 

Evakuacija Amerikanaca bila bi preterana reakcija


Evakuacija porodica američkih diplomata iz Kijeva bila bi "preterana reakcija" u trenutnoj situaciji oko Ukrajine, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, preneo je danas TAS S. Izjavu Zelenskog preneli su CNN-u juče izvori bliski vladi Ukrajine, a američka TV stanica nije navela Blinkene komentare.
 

U međuvremenu, drugi izvor CNN blizak vladi u Kijevu tvrdi da su SAD obavestile Ukrajinu da će "verovatno već sledeće nedelje početi evakuaciju" članova porodica američkih diplomata zaposlenih u ambasadi.


Na redovnom brifingu za novinare u Beloj kući, predstavnica Džen Psaki izjavila je da Stejt department planira mogućnosti evakuacije Amerikanaca iz Ukrajine u skladu sa propisima u slučaju "pogoršanja bezbednosne situacije u bilo kojoj zemlji u svetu".

Ona je dodala da su vlasti SAD savetovale svoje građane da ne putuju u Ukrajinu.

BONUS VIDEO: 

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja