SRBI PRVI KOD "DR GUGLA": Rezultati istraživanja o zdravstvenim navikama stanovnika Evrope

B.B.

26. 11. 2021. u 13:10

GRAĐANI Srbije su prvi u Evropi po traženju "dijagnoze" na internetu. U proteklih godinu dana skoro tri četvrtine stanovnika Srbije, odnosno 72 odsto, se o svom zdravstvenom stanju "konsultovalo" sa dr Guglom, pokazalo je Štadino istraživanje o zdravstvenim navikama za 2021. godinu u 15 evropskih zemalja.

СРБИ ПРВИ КОД ДР ГУГЛА: Резултати истраживања о здравственим навикама становника Европе

Foto: Tanjug/AP

Prema istraživanju, 36 odsto Evropljana takođe koristi portale za informacije o uzimanju lekova, njihovim indikacijama i neželjenim reakcijama. Prednjače Rusi (62 odsto) i Ukrajinci (58 odsto). Internet "doktore" više posećuju stanovnici gradova (45 odsto), dok je u ruralnim sredinama taj procenta 32 odsto.

 Rezultati istraživanja, u drugoj godini kovid pandemije, ukazuju da bi danas manji broj Evropljana prihvatio "lečenje na daljinu" u odnosu na prošlu godinu, kada je čak 70 procenata bilo za tu opciju.
Za lečenje putem veb-kamere je 60 odsto stanovnika Srbije, u slučaju lakše ili sekundarne bolesti, što je iznad evropskog proseka od 57 odsto. Tako se Srbija našla na petom mestu iza Portugalije, Španije, Italije i Velike Britanije u pogledu spremnosti za takav vid konsultacija sa lekarom.
Takođe, digitalna uputstva za lek podržava tri četvrtine Evropljana (76 odsto), dok bi u Srbiji čak 82 odsto stanovnika bilo spremno da koristi elektronsko uputstvo za pacijente.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)