BELORUSIJA SKLAPA DIL SA RUSIJOM O UVOZU SAVREMENOG NAORUŽANJA: Lukašenko će kupiti vojnu tehniku za milijardu dolara

Branko Vlahović

12. 09. 2021. u 14:45

BELORUSIJA će kupiti od Rusije za milijardu dolara savremenog oružja i vojne tehnike. Predsednik Aleksandar Lukašenko je izjavio u nedelju za vreme boravka na beloruskom povojnom poligonu Obuz-Lesnovski da je sa ruskim rukovodstvom i vojno-industrijskim kompleksom već usaglašen spisak oružja koje će dobiti beloruska armija do 2025 godine.

БЕЛОРУСИЈА СКЛАПА ДИЛ СА РУСИЈОМ О УВОЗУ САВРЕМЕНОГ НАОРУЖАЊА: Лукашенко ће купити војну технику за милијарду долара

Foto: Ministarstvo odbrane Belorusije

Belorusija će kupiti od Rusije, desetak aviona , helikoptera, PVO sistem TOR-M2.Belorusko nebo štitiće se sa S-400 i već je odredjeno mesto gde će se baterije tog PVO sistema nalaziti.Za vreme nedavnog razgovora u Kremlju Putin je informisao Lukašenka o tome da će uskoro na bojevo dežurstvo u Rusiji biti postavljen najnoviji sistem S-500 koji će moći da obara i rakete u kosmosu.

Foto: Ministarstvo odbrane Belorusije

 

Nije tajna da je jedan broj savremenih ruskih aviona već isporučen Belorusiji kako bi mogla da brani nebo od upada aviona zapadnih zemalja.

 -Belorusija i Rusija ozbiljno razmatraju opasnosti iz zapadnog pravca na kojem se graničimo sa zemljama članicama NATO-a, objasnio je Lukašenko.

Predsednik Lukašenkjo je posetio poligone na kojima se održavaju zajedničke vojne vežbe "Zapad 2021".Prvi deo manevara se održava u Belorusiji a zatim će još četiri dana vežbe biti na devet ruskih poligona.Ukupno će na manevrima učestvovati oko 200 hiljada vojnioka i oficira.

Foto: Ministarstvo odbrane Belorusije

 

Govoreći o odnosima sa Zapadom Lukašenko je rekao da sa njima neće razgovarati sve dok ne ukinu sankcije jer su sa njima ponizili beloruski narod.Lukašenko je posebno uvredjen jer je u ime EU Šarl Mišel molio Putina da pritisne rukovodstvo Belorusije da ono izmeni politiku.Takvo ponašanje predstavnika EU Lukašenko je nazvao nesolidnim.

Posebno se osvrnuio na sancije prema beloruskim sportskim funkcionerima kao i na uvodjenje sankcija zbog hapšenja opozicionera.Lukašenko je predstavnicima EU poručio da im je bolje da se pozabave situacijom u svojim državama.

 - Sada je problem što su izbeglice nagrnule iz Turske i usmerile su se ka zapadnim granicama Belorusije.Mi smo spremni da o tom problemu razgovaramo, odredićemo mesto gde da dodju evropski političari .Ali pre tih pregovora Zapad mora da ukine Belorusiji sankcije, istakao je Lukašenko.On je dodao da ako Evropa hoće pomoć od Belorusije moraju da se ponašaju dostojno.Oni moraju da shvate da im nećemo dozvoliti da Beloruse smatraju drugom sortom ljudi.Lukašenko je zaključio da Belorusija ima sve da bi zaštitila svoje granice.


 

BONUS VIDEO:

DOSIJE: Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)