ZAJEDNIČKA IZJAVA NAKON PRODUŽETKA SANKCIJA RUSIJI: Vašington i London žele stabilne odnose sa Moskvom

Novosti onlajn

20. 08. 2021. u 20:42

SJEDINjENE Američke Države i Velika Britanija zainteresovane su za stabilne i predvidive odnose sa Rusijom zasnovane na ispunjavanju međunarodnih obaveza o hemijskom oružju, navodi se u zajedničkom saopštenju zemalja koje je objavilo britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

ЗАЈЕДНИЧКА ИЗЈАВА НАКОН ПРОДУЖЕТКА САНКЦИЈА РУСИЈИ: Вашингтон и Лондон желе стабилне односе са Москвом

Foto: Piksabej

Istovremeno se ističe da Sjedinjene Američke Države i Britanija „žale što ruske vlasti nisu uspele da istraže i pouzdano objasne upotrebu hemijskog oružja protiv blogera Alekseja Navaljnog na teritoriji Rusije u svetlu obaveza Rusije kao zemlje-članice Konvencije o zabrani hemijskog oružja“.

- Pozivamo Rusiju da se u potpunosti pridržava Konvencije o zabrani hemijskog oružja, uključujući i njene obaveze da proglasi i ukine svoj program hemijskog oružja - dodaje se u saopštenju.

Napominje se da London i Vašington pozdravljaju sankcije u vezi sa slučajem Navaljni i da će „nastaviti da koordinišu dalje mere sa međunarodnim partnerima“.

Velika Britanija u petak je uvela sankcije zbog hemijskog oružja sedmorici državljana Rusije u vezi sa „trovanjem“ Alekseja Navaljnog.

Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada zbog Navaljnog, optužujući zapadne zemlje da ne žele da pružaju pravnu pomoć, sarađuju i odgovaraju na zahteve Moskve u slučaju Navaljni.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)