POLJSKI APELACIONI PREINAČIO ODLUKU: Istoričari holokausta ne moraju da se izvine

Tanjug

16. 08. 2021. u 19:45

POLjSKI apelacioni sud presudio je danas da dva istoričara optužena da su u knjizi o holokaustu ukaljala ugled poljskih seljaka, ne moraju da se izvine, čime je odbačena ranija presuda nižeg suda u Varšavi.

ПОЉСКИ АПЕЛАЦИОНИ ПРЕИНАЧИО ОДЛУКУ: Историчари холокауста не морају да се извине

Arhiva BŽNovosti

U februaru je sud u Varšavi doneo presudu da se Barbara Engelking i Jan Grabovski, autori knjige "Sledi noć: Sudbina Jevreja u odabranim okruzima okupirane Poljske", moraju izviniti zbog tvrdnji da je seljanin Edvard Malinovski predao Jevreje nacističkim Nemcima, piše Rojters.

Neki akademici su tada ocenili da bi ova presuda mogla ugroziti dalja istraživanja o ulozi Poljske u Drugom svetskom ratu.

-Presuda doneta danas je ogromna stvar, ne samo za mene i moje kolege, već i za čitavu humanističku profesiju ovde, rekao je Grabovski za Rojters.

Poljski vladajući nacionalisti kažu da su studije koje ukazuju na saučesništvo nekih Poljaka u ubistvima Jevreja od strane nacističkie Nemačke, pokušaj obeščašćenja Poljske, koja je, kako navode, podnela ogromne gubitke tokom Drugog svetskog rata.

Foto arhiva

Slučaj je pokrenula nećaka pomenutog u knjizi, Malinovskog, a finansirala ga je Poljska liga protiv klevete, desničarska nacionalistička nevladina organizacija koja se protivi navodima o poljskoj umešanosti u ubistvima Jevreja.

Sudija Apelacionog suda odbacio je tužbu protiv istoričara, ističući i važnost slobode akademskog istraživanja i potrebu da se izbegne zastrašujushi efekat koji bi mogao da zaustavi dalje studije.

-Ovo je od posebnog značaja u pitanjima koja predstavljaju važan element javne rasprave, pokrećući važna društvena pitanja u vezi sa istorijom države i nacije, rekao je sudija.

Šef Poljske lige protiv klevete, Maciej Svirski objavio je na svom Tviter nalogu da nećaka Malinovskog planira da se "bori dalje" i podnese vanrednu žalbu Vrhovnom sudu.

Jevrejsko stanovništvo u Poljskoj od oko 3,2 miliona bilo je najbrojnije u Evropi za vreme Drugog svetskog rata.

Gotovo svi poljski Jevreji su ubijeni, od kojih mnogi u koncentracionim logorima, dok je još tri miliona građana Poljske izgubilo život tokom nacističke okupacije te zemlje u Drugom svetskom ratu.

Značajan broj istraživanja sugeriše da, dok je hiljade Poljaka rizikovalo svoje živote kako bi pomoglo Jevrejima, hiljade Poljaka je takođe učestvovalo u holokaustu, navodi Rojters.

Mnogi Poljaci, kako dodaje britanska agencija, ne prihvataju takve nalaze istraživanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)