GUGL I JUTJUB: Saradnja na stvaranju muzike uz pomoć veštačke inteligencije

Tanjug

17. 11. 2023. u 22:32

KOMPANIJA Gugl dipmajnd (Google Deepmind) najavila je danas saradnju sa Jutjubom na osnovu koje će stvarati muziku uz pomoć modela veštačke inteligencije (AI) Lirija (Lyria).

ГУГЛ И ЈУТЈУБ: Сарадња на стварању музике уз помоћ вештачке интелигенције

Foto Arhiva

Kako prenosi Teh kranč, Gugl dipmajnd je najavio i dva nova AI alata koja će biti izgrađena na bazi modela Lirija. Jedan od njih, model Drimtrek (Dreamtrack) će omogućiti stvaranje muzike za Jutjub šorts (YouTube Shorts).

-Modelima veštačke inteligencije (AI) je teško da održe kontinuitet u proširenim delovima, stihovima i frazama kada generišu duge sekvence zvuka. Pošto se muzika često sastoji od više glasova i instrumenata koji se čuju istovremeno, za AI je muzika mnogo teža od govora", navodi se u saopštenju Gugl dipmajnda.

Drimtrek će u početku biti dostupan ograničenoj grupi ljudi koji će praviti zvučne zapise od 30 sekundi "u glasovnom i muzičkom stilu" poznatih američkih izvođača kao što je Demi Lovato ili Džon Ledžend.

Kreator sadržaja unosi temu, bira izvođača, a numera sa tekstom, pratećim numerama i glasom odabranog muzičara se koriisti za stvaranje kratkog videa od 30 sekundi koji je namenjen za Jutjub šorts.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)