ROK ISTIČE 1. FEBRUARA: Upis prvaka u školu kojoj teritorijalno ne pripadaju

B.B.

28. 01. 2024. u 15:53

Rok za podnošenje molbi za upis u prvi razred škole kojoj dete teritorijalno ne pripada ističe je 1. februara. Roditelji zahteve, kojih je lane bilo oko 2.000, moraju predati lično.

РОК ИСТИЧЕ 1. ФЕБРУАРА: Упис првака у школу којој територијално не припадају

Foto P. Milošević

Najviše zainteresovanih "sa strane" je za upis u osmoletke na Novom Beogradu, slede Zemun i Palilula. U Lazarevcu i Mladenovcu su sva deca upisana u školu kojoj pripadaju, a u Barajevu i Sopotu se pojavi tek poneka prijava. Godinama unazad na vrhu liste najpopularnijih škola među budućim prvacima je i OŠ "Josif Pančić", koja je lane dobila 75 zahteva za upis.

- Javljaju nam se deca sa Čukarice, Banovog brda, Ceraka, Žarkova - navodi Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić". - Trećina zahteva je za buduće prvake, čija braća i sestre već idu u našu školu. Pored toga, roditelji u molbama kao razloge navode dobru opremljenost škole, jer u svim učionicama postoje video-bimovi. Takođe, bezbednost učenika je na visokom nivou i nije bilo nikakvih incidenata. Izuzetno su zadovoljni radom pedagoško-psihološke službe, a odgovara im i što se uče engleski i francuski jezik.

TESTIRANjE

PRVI razred osnovne škole upisuju deca rođena od 1. januara 2017. do kraja februara 2018. godine.

Upis počinje 1. aprila i traje do kraja maja. Prilikom upisa, sekretar zakazuje testiranje kod psihologa ili pedagoga. Potrebna dokumenta su - izvod iz matične knjige rođenih, može biti stariji od šest meseci, potvrda o zdravstvenom stanju deteta, dokaz o teritorijalnoj pripadnosti školi, potvrda o pohađanju predškolskog programa.

 

Pojedine osmoletke teritorijalno se nalaze na više opština. Stoga je i logično da roditelji podnesu zahteve, ako žive 500 metara od škole, iako im je adresa prebivališta na drugoj opštini. Prilikom odlučivanja o molbama se vodi računa da broj upisanih prvaka bude u skladu sa prostornim i kadrovskim mogućnostima, kako bi se obezbedilo normalno odvijanje nastave. Škole su u obavezi da prvo upišu decu sa spiska po mestu stanovanja, pa tek posle, ako ostane mesta, ostale. Roditelji će na vreme biti obavešteni da li ima mesta ili će morati da se vrate u školu kojoj gravitiraju.

Među traženim osmoletkama su i OŠ "Jovan Ristić" na Paliluli, OŠ "Lazar Savatić" u Zemunu, OŠ "Dragan Lukić" na Novom Beogradu, OŠ "Drinka Pavlović" u Kosovskoj ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!