POGLED ISKOSA: Refleksije Mire Brtke

Piše Dejan ĐORIĆ

20. 04. 2021. u 18:32

NAJKVALITETNIJA izložba u glavnom gradu i regionu je velika retrospektiva radova Mire Brtke (Novi Banovci, 1930. - Beograd, 2014) u Muzeju grada Beograda.

ПОГЛЕД ИСКОСА: Рефлексије Мире Бртке

Foto: Privatna arhiva

Ona je ponos srpske i slovačke umetnosti, ali je tek sada otkrivamo.

Njena karijera je uspešno ostvarena u Rimu, gde je imala atelje do 2003. godine. Diplomirala je 1955. godine režiju na beogradskoj Akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost i 1959. otišla u Rim, gde je primljena na Akademiju lepih umetnosti. Rim je šezdesetih godina prošlog veka bio centar modne, filmske i muzičke industrije, sa jakom likovnom scenom. Bila je asistent režije kod Latuade, radila je na igranim, dokumentarnim i animiranim filmovima.

Brtka je bila u rimskoj kulturnoj eliti bliska sa Đulijom Karlom Arganom, najvećim italijanskim istoričarem umetnosti, gradonačelnikom Rima, dadaistom Hansom Rihterom, Patrikom Valdbergom, velikim poznavaocem nadrealizma, i drugima. Nije bila u društvu Ćelića i Srbinovića pa ovde nije ni mogla da uspe. Postavlja se, međutim, drugo pitanje. Učestvovala je na Oktobarskom salonu i Trijenalu jugoslovenske umetnosti, za nju se moglo znati ovde. Kako i zašto na takvu istaknutu pojavu, ne samo u srpskoj već evropskoj modernoj umetnosti, Muzej savremene umetnosti, koji prati nove tendencije, nije obratio pažnju?

Ova sjajna retrospektivna izložba trebalo je da se održi u tom muzeju, ali dok njegovim zaposlenima trebaju dve-tri godine samo da uzmu u razmatranje i izlagački plan neku izložbu, dok primaju plate ništa ne radeći, privatna inicijativa u vidu Fondacije "Mira Brtka" je ceo zamašan posao oko organizacije prve njene ovakve izložbe u Beogradu, objavljivanja obimne monografije na 414 strana, na srpskom i engleskom jeziku, obavila u kratkom roku. Na izložbi se može pronaći i propratni materijal o ovoj umetnici, kakav imaju veliki muzeji povodom kapitalnih izložbi.

Krajnje dobro rešena postavka eksponata, na kojoj deluje da se nijedna slika nije mogla naći na drugom mestu, rezultat je iskustva beogradskog galeriste Miroslava Rodića Žuće, koji je decenijama uspešno vodio Nacionalnu galeriju. Veliku pomoć u ostvarenju izložbe dala je "Arte" galerija, koja u našem glavnim gradu ima nekoliko prostora i predstavlja najuspešniji novi srpski galerijski projekat, kao jedna od retkih sposobnih da organizuje velike izložbe i objavljuje kapitalne monografije.

Direktor "Arte" galerije Ivan Mitić i Miroslav Rodić, koji četrdeset godina nenametljivo, u pozadini, stoji iza mnogih značajnih izložbi i publikacija, idealan su par i motorna snaga Fondacije "Mira Brtka". Privatna inicijativa stvara tamo gde je državna zakazala. Reč je o megaizložbi, kakvu ni Muzej grada Beograda nije imao do sada, vode se pregovori o njenom preseljenju u Slovačku, možda i Rim, a na veliko interesovanje publike izložba "Refleksije. Mira Brtka" produžena je do 9. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)