Novi projekat fondacije "Novi Sad - evropska prestonica kulture”

S. Bajić

25. 06. 2020. u 15:40

JAČANjE novosadske kulturne scene mrežom kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizacija kulture i razvoj publike, glavni su ciljevi novog projekta „Umetnici.Sad!“, fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ koji je juče predstavljen u budućoj kulturnoj stanici u Kineskoj četvrti. Nemanja Milenković, direktor fondacije i Violeta Đerković, koordinatorka mreže kulturnih stanica, potvrdili su da će za produkcijske kapacitete, raznovrsne umetničke programe, saradnju sa udruženjima i studentima, konkurs i poziv lokalnim umetnicima, biti izdvojeno više od 30 miliona dinara.

Нови пројекат фондације Нови Сад - европска престоница културе”

Foto: NSEPK


- Isključivo za program, umetnička dela i stvaralaštvo novosadskih umetnika, namenjeno je više od 11 miliona dinara- kaže Milenković.-  Programska podrška kroz prostor, produkciju i predstavljanje naših umetnika Novosađanima, biće podstrek ne samo za negovanje stare, već i stvaranje nove publike. Kao deo strategije razvoja kulture Novog Sada do 2026. godine, ali i kao deo postavljenih ciljeva za pripremu godine titule, projekat je logičan nastavak strpljivog građenja „novih mostova“ u kome ljudi i procesi stvaraju prostore i programe, trajne legate projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Konkurs

AKTUELNI konkurs za jačanje lokalne kulturne scene, predviđa da umetnici realizuju programe u kulturnim stanicama od avgusta do oktobra i otvoren je do 24. jula. Zainteresovani mogu da se prijave putem aplikacionog formulara na sajtu Novi Sad - Evropska prestonica kulture, dok će za odabir pobedničkih rešenja biti zaduženi novosadski kustosi Marko Miletić, Bojan Milosavljević, Andrea Palašti, Stanislav Drča, Tadija Janičić i Vladimir Gvozden.

    Ocena da je mreža kulturnih stanica, predstavljena pre samo dve nedelje, već ispunila zadatak podrškom lokalnoj sceni, potvrda je upravo činjenice da je lokalna scena najvažnija.

    - Publika iz svih delova grada i okoline imaće mogućnost da upozna lokalne umetnike, programe i sadržaje u novim kulturnim stanicama, na čemu i počiva ideja „Novosađani za Novosađane“. Posetioci će u kulturnim stanicama moći da prisustvuju programima neklasičnog festivala klasične muzike, NEO, sadržajima za najmlađe u okviru Zmajevih dečjih igara, koncertima, pozorišnim predstavama, likovno-edukativnim radionicama, književnim večerima, bioskopa na otvorenom, te brojnim drugim programskim sadržajima gde će u fokusu biti predstavnici lokalne scene- rekla je Đerković.                                

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna