PEŠACI SE U MRAKU KRETALI PO KOLOVOZU? Na suđenju za udes u Surčinu ispitani svedoci i veštaci

S. J. M.

07. 03. 2024. u 10:50

NA SUĐENjU Vujadinu Damjanoviću, okrivljenom za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, jer je prošle godine u Surčinu autom udario Nikolu Đokića i Svetlanu Kovačević, pa je žena tri dana kasnije preminula, juče je ispitano dvoje svedoka i veštaci i njihovi iskazi su bili različiti.

ПЕШАЦИ СЕ У МРАКУ КРЕТАЛИ ПО КОЛОВОЗУ? На суђењу за удес у Сурчину испитани сведоци и вештаци

Foto: Društvene mreže

Nikola Đokić, suprug preminule Svetlane, tvrdio je da on i žena nisu išli po kolovozu, već zemljanim putem širine 60 centimetara sa desne strane kolovoza.

- Taj deo je 50 metara od moje kuće i išli smo kod komšije. Ja sam išao prvi, a ona nekih šest metara iza mene. Sećam se da sam zapalio cigaretu i okrenuo se na levu stranu i rekao ženi: "Hajde, baba, požuri, pruži malo korak". Nisam video tad nikakvo vozilo i ne mogu da procenim posle koliko vremena nas je udario auto. Kada sam posle došao svesti, supruga je ležala sa desne strane, van kolovoza, nekih sedam koraka od mene. Tu su bile i njene patike - ispričao je Đokić.

On je rekao da nije čuo auto pre udara, niti video farove vozila. Kazao je i da zna da je kao pešak dužan da se kreće levom stranom puta, da vidi auta koja mu idu u susret. Te večeri oni su išli desnom stranom i auto ih je udario sa leđa.

- Nekada idemo levom stranom, a nekada ne. To je jedini put od naših kuća, kuda idu svi pešaci i nema trotoara - kazao je Đokić, navodeći da je tad na sebi imao farmerice i crnu jaknu.

Na pitanje branioca Dejana Grujića, zašto po mraku na neosvetljenom putu nije nosio svetlu odeću, fluorescentni prsluk ili bateriju, on je odgovorio kome da budem uočljiv i zašto to da nosim, ako idem van puta.

Svedok Ana Galić, koja je te večeri vozila iza Damjanovića, kazala je da je on autom na pravcu krenuo blago udesno, pa onda naglo ulevo i da je ukočila da ga ne udari, jer je mislila da je izgubio kontrolu i da će da se prevrne.

- Čovek se zaustavio, izašao iz kola, ali ne znam da li je on prvi prišao povređenim ljudima ili ja. Tela pešaka su bila blizu jedno drugog na kolovozu u desnoj traci. Muškarac je brzo krenuo da se pomera i ustao je sa kolovoza. Bio je ošamućen - ispričala je svedok Ana.

Ona je kazala da je vozač ispred nje imao upaljena svetla, da pešake pre udesa nije videla i da na tom delu puta ima mnogo rupa.

Branilac Dejan Grujić imao je primedbe na ove iskaze, jer su, kako kaže, u suprotnosti sa materijalnim dokazima sa lica mesta i veštačenja. On je kazao da je veštačenje utvrdilo da se Damjanović tada kretao 50 kilometara na sat, a da su pešaci išli kolovozom i to 80 centimetara od desne ivice.

Saobraćajni veštak Miljan Dedović, odgovarajući na pitanja, kazao je da su oba pešaka u trenutku kontakta sa autom bila na kolovozu, a ne na šljunku sa desne strane.

- Dokazi za ovo su tragovi krvi na kolovozu, a na vlažnoj šljunkovitoj površini sa strane nije bilo tragova guma, koji bi ukazali da se kretao desnim točkovima van kolovoza - objasnio je veštak. - Pri brzini od 50 kilometara na sat nije moguće da vozilo izvrši manevar skretanja udesno, a onda odmah naglo ulevo. Pre udara vozač je išao pravolinijski, a onda je morao da skrene levo da ne bi pregazio tela koja su pala na kolovoz, da bi se potom udesno opet vratio u traku i stao.

On je rekao i da je vozač na pravom putu bez rasvete, kakav je taj u Surčinu, sa oborenim svetlima mogao da vidi pešaka na udaljenosti od 26 metara.

Na ovo veštačenje je punomoćnik imala primedbu, jer se ne slaže sa očevicima, mada nije postavila nijedno pitanje veštaku.

Veštak Svetislav Mišković kazao je da je okrivljeni tada imao 1,86 promila alkohola u krvi, što je izračunao, jer je sat i po vremena kasnije na VMA izmereno 1,71 promil, a dva sata kasnije 1,66 promila. Na to je branilac Grujić imao primedbu, jer je alko-testom na licu mesta izmereno manje. Mišković je objasnio da je alko-test vrlo neprecizna metoda u odnosu na uzimanje krvi, na šta je Grujić rekao da bi sa tom tezom oborio sve parnične postupke koji se vode zbog vožnje pod dejstvom alkohola, kada se meri svaki promil, a meri se alko-testom. 

BONUS VIDEO:

SAHRANjENA MARTINA I NjENI SINOVI: Majka i dva dečaka počivaju u zajedničkoj grobnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)