RAMPA NA IZVOZ POLOVNJAKA IZ EU? Nova uredba o dotrajalim vozilima pogodila bi i Srbiju

E.B.Talijan

20. 07. 2023. u 17:09

EVROPSKA komisija predstavila je uredbu o dotrajalim vozilima, kojom će, ukoliko bude usvojena, biti zabranjena prodaja tih polovnjaka van granica EU. Takvi četvorotočkaši išli bi na reciklažu. Najviše vozača u Srbiji kupuje upravo korišćene starije automobile koji se uvoze iz evropskih zemalja, pa bi takav propis pogodio i naše tržište.

РАМПА НА ИЗВОЗ ПОЛОВЊАКА ИЗ ЕУ? Нова уредба о дотрајалим возилима погодила би и Србију

Foto: P. Mitić

Za sada još nije definisano na koja polovna vozila bi se odnosila uredba, odnosno nije precizirano koja bi to konrektno bila norma, godište ili pređena kilometraža. U predlogu koji je EK predstavila krajem prošle nedelje, navodi se opisno da se odnosi na automobile koji su dostigli kraj svog životnog veka. Srpski analitičari procenjuju da bi rampa na izvoz mogla da obuhvati standard "evro 3" i "4", što bi dovelo do poskupljenja vozila norme "evro 5" i "6". Savet EU i Evropski parlament treba da odluče o predlogu EK.

Kako prenose evropski mediji, EK je predložila novu uredbu kako bi olakšala recikliranje vozila i povećala upotrebu recikliranog materijala u proizvodnji novih automobila. Jedan od primarnih ciljeva je da se osigura da sve kritične sirovine, plastika, čelik i aluminijum, ostanu u evropskom proizvodnom krugu. Svake godine, kako se navodi, širom EU oko šest miliona vozila dostigne kraj svog životnog veka, a deo vrednih materijala koji se nalazi u njima odlazi na otpad. Osim toga, procenjuju da će to doprineti smanjenju nesigurnosti na putevima i zagađenju životne sredine.

Petar Živković, generalni sekretar Asocijacije automobilskih novinara Srbije, objašnjava da EK pokušava da nađe izlaz u nastojanju da EU postane konkurentna Kini na tržištu električnih automobila. Međutim, kako dodaje, nemaju sirovine, pa su došli na ideju da svoja stara vozila iskoriste za to. On ocenjuje da je usvajnje uredbe na dugom štapu, ali s obzirom da je zeleni lobi koji utiče na automobilsku industriju izuzetno jak, moglo bi se očekivati da će proći. Prema njegovim rečima, to je sve stvar politike, a ne realne ekonomije.

- Možemo da pretpostavimo da bi novim propisom bila obuhvaćena određena godišta automobila koja ne bi mogla da se prodaju izvan EU - navodi Živković. - To znači da bismo mi ostali bez onih starijih, jeftinijih automobila, kao što su "evro 3" i "4". Naša država je, inače, planirala da zabrani uvoz tih polovnjaka. Ako tako posmatramo, onda sa te strane to ne bi bio veliki udar za naše tržište.

Međutim, kako dodaje, ona vozila koja budemo mogli da uvozimo, "evro 5" i "6", ona će da poskupe, što je sasvim normalno. Za njima će biti veća potražnja i u okviru same EU. On navodi da kod nas tržište trenutno stagnira i da građani kupuju vozila samo ako moraju. Polovnjaci u Srbiji su za godinu dana poskupeli oko 25 odsto, a nova vozila, u zavisnosti od proizvođača i brenda, od 20 do 50 procenata.

NAJJEFTINIJI SU NAJTRAŽENIJI

OD polovnih vozila u našu zemlju se najviše uvoze dizelaši. Tako je i 2020. i 2021. godine uvezeno više od 100.000 dizel vozila, a lane preko 80.000. Među polovnjacima najtraženiji su oni koji su najjeftiniji. Najveći procenat uvezenih korišćenih vozila stariji je od 10 i 15 godina. Prosečna starost četvorotočkaša koji se voze u našoj zemlji je oko 17,4 godine.

Prema predloženoj novoj evropskoj uredbi, proizvođači automobila moraće da daju jasna i detaljna uputstva za rastavljanje vozila. Takođe će morati da navedu kako da se zamene i uklone delovi i komponente tokom upotrebe vozila, a kako na kraju njegovog životnog veka. Najmanje 25 odsto plastike u novim automobilima moraće da dođe od reciklaže, a od toga najmanje 25 procenata mora da bude reciklirano sa vozila na kraju radnog veka. Obim ovih mera će se postepeno proširivati na nove kategorije, kao što su motocikli, kamioni i autobusi, čime će se obezbediti sveobuhvatnija pokrivenost.

Predlog novog propisa nije pozdravilo Udruženje evropskih proizvođača automobila ACEA. Između ostalog postavljaju pitanje da li tržište može da snabdeva proizvođače sa dovoljno recikliranih materijala, i ističu da mnogi plastični delovi najvišeg kvaliteta teško mogu da se recikliraju.

POSKUPLjENjE NOVIH MODELA ZAKOČILO

MILAN Belin iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova kaže da u njihovom udruženju ne očekuju dalji rast cena novih automobila. Tražnja u Srbiji je, kako dodaje, identična kao prošle godine, niti raste, niti pada.

- Razlika je što je danas bolja raspoloživost vozila, smirio se i proces proizvodnje, nema predugih čekanja, ima vozila na lageru, a relativno brzo stižu i ona koja nisu na lageru - precizira Belin. - Ne očekujemo dalji rast cena, videćemo šta će biti na jasen, moguće je da je dostignut neki maksimum. Smirile su se i cene repromaterijala i energenata i troškovi transporta, što je sve uticalo na poskupljenja.

On ukazuje da se prilikom kupovine naši građani opredeljuju za manje, jeftinije automobile, uglavnom u rasponu cena od 15.000 do 20.000 evra, dok je veliki deo kupaca okrenut polovnim vozilima. Prema njegovim rečima interesovanje za električne četvorotočkaše postoji, ali nema masovnosti i neće je skoro ni biti. To su, kako dodaje, preskupa vozila i potrebno je veliki deo infrastrukture da se napravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?