STRATEŠKA GASNA VEZA SA BUGARSKOM: Trenutno se radi najteža deonica na ukrštanju sa auto-putem

E.B.T.

18. 04. 2023. u 16:55

GASNA interekonekcija između Srbije i Bugarske od strateškog je značaja za naš energetski sektor, jer ćemo njenom izgradnjom dobiti mogućnost da se snabdevamo gasom iz više izvora, kao što su Azerbejdžan i LNG terminal u Aleksandropolisu u Grčkoj. Ovo je danas poručila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, nakon obilaska radova na izgradnji tog gasovoda sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuelom Žiofreom.

СТРАТЕШКА ГАСНА ВЕЗА СА БУГАРСКОМ: Тренутно се ради најтежа деоница на укрштању са ауто-путем

Ministarstvo energetike

na najtežoj deonici gasovoda, gde se ukršta sa auto-putem - rekla je Đedovićeva. - Očekujemo da čitav projekat bude završen na jesen, a bićemo tu da ispratimo sve do poslednjeg dana, dok ne bude sve spremno da poteče gas.

Ona je dodala da je do sada na gradilište dopremljeno oko 100 kilometara cevi, ili oko 90 odsto, a da je fizička realizacija u ovoj fazi veća od planirane.

- Izgradnja interkonekcije Srbija - Bugarska ima i regionalni značaj, zbog čega na ovom projektu imamo snažnu finansijsku podršku EU - istakla je ministarka. - Paralelno sa realizacijom ovog projekta, počeli smo izradu prostorne i tehničke dokumentacije za još jedan važan projekat za gasnu diversifikaciju naše zemlje, a to je izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Severne Makedonije.

Žiofre je poručio da EU nastavlja da bude posvećena diversifikaciji snabdevanja gasom u Srbiji i povećanju otpornosti i konkurentnosti njenog energetskog sistema.

- Željno iščekujemo gas koji će poteći ovim gasovodom naredne grejne sezone - rekao je Žiofre. - EU je takođe ponudila Srbiji da učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa sa državama članicama EU.

Kako ističu u Ministarstvu, novi gasovod će, pored veće sigurnosti snabdevanja i diversifikacije gasnih ruta i snabdevača, omogućiti i dalji razvoj distributivne i razvodne gasovodne mreže na jugu Srbije.

SPREMAN ZA SLEDEĆU GREJNU SEZONU

DUŽINA gasne interkonekcije na teritoriji Srbije je 109 kilometara, a kapacitet je 1,8 milijardi kubnih metara u pravcu ka Srbiji. Radovi na izgradnji gasovoda počeli su prošle godine u februaru, a završetak je planiran u poslednjem kvartalu ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati