MIHOLJSKI SUSRETI SELA U SRBIJI: Ponovo se održava manifestacija

B.Ca.

09. 06. 2022. u 15:17

ČAK 1289 sela iz 87 opština učestvovaće u predstojećim Miholjskim susretima sela 2022, sa oko 150 hiljada učesnika i posetilaca. Ovo je danas rekao Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, u Palati Srbija nakon današnje sednice komisije za dodelu bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom "Miholjski susreti sela".

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА У СРБИЈИ: Поново се одржава манифестација

ministarstvo za brigu o selu

- Selu i seljanima nasušno je potrebno da se sreću i susreću -  rekao je naš pesnik Ljubivoje Ršumović, koji je na čelu komisije i istakao da će seljani uzeti učešće u različitim aktivnostima.  - Takmičiće se u kulturno-umetničkim sadržajima - folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju, literarnim sadržajima - recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi, zanatskim i primenjenim umetnostima - izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju, sportskim aktivnostima - od fudbala i košarke do narodnog višeboja, kao i gastronomskim specijalitetima - pravljenju tradicionalnih jela i kolača.

Kako je objasnio Ršum, deca će se takmičiti u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku.

Odobreno je 87 zahteva jedinica lokalnih samouprava po Javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstva koji predviđa do 500 hiljada dinara za organizovanje ove manifestacije u selima na teritoriji jedne jedinice lokalne samouprave. Jednodnevni ili višednevni susreti održavaće se od 28. juna do 1. decembra 2022. godine.

Ukupan iznos danas dodeljenih sredstava je 41,3 miliona dinara, a većina jedinica lokalnih samouprava učestvovaće i sopstvenim sredstvima. Od 87 jedinica lokalnih samouprava, koje će organizovati ove manifestacije, 31 je iz devastiranih područja.

Podnosioci prijave na ovaj javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, koje su same osmislile program, datum, satnicu, i mesto održavanja jednodnevne ili višednevne manifestacije pod nazivom "Miholjski susreti sela", a koja obuhvata aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave.

Cilj ovog Programa je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno - istorijskog nasleđa.

U prošlogodišnjim "Miholjskim susretima sela" učestvovalo je 961 selo Srbije i okupili su gotovo 100. 000 učesnika i posetilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024