STRUJA I GREJENJA MOŽE I IZ VODONIKA: Rafinerija Pančevo ima potencijal

E.B.T.

06. 04. 2022. u 13:34

NAŠA država priprema plan za korišćenje novog, čistog resursa - "zelenog" vodonika, u energetici i industriji.

СТРУЈА И ГРЕЈЕЊА МОЖЕ И ИЗ ВОДОНИКА: Рафинерија Панчево има потенцијал

Foto Arhiva

Nacrt vodonične strategije Srbije biće predstavljen privrednicima do kraja aprila, a od njih se očekuje povratno mišljenje i uključivanje u izradu tog dokumenta, najavljuju iz Privredne komore Srbija. Kako ističu, naša zemlja i ovaj resurs želi da uključi u naš energetski miks, koji je važan segment za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte.

"Zeleni" vodonik u razvijenim zemljama ima primenu u industriji, saobraćaju i energetici, a jedna od najzastupljenijih metoda njegovog dobijanja je elektroliza.

-  Kroz tehnologiju vodoničnih gorivih ćelija napajaju se vozila - objašnjava Dušan Stokić iz PKS. - Iz njega se, energetskom efikasnošću od 40 do 60 odsto, proizvodi električna energija, dok je u kombinovanoj proizvodnji električne i toplotne energije efikasnost je i do 80 procenata.

On navodi da se vodonik koristi u gasnoj mreži od jedan odsto zapremine u Holandiji, a do 10 procenata u Nemačkoj. Srbija ima određene resurse za orijentaciju ka ovom resursu, ali i nedovoljno razvijenu infrastrukturu i tehnologije.

- Potrebno je da prođe određeno vreme kako bi se razvile i tehnologije kod kompanija koje imaju potencijale kao "Rafinerija Pančevo" ili "Eleksir" - kaže Stokić. - Važno je da se sagleda i šta je  potrebno od razvoja kapaciteta u smislu kadrova.

"Zeleni" vodonik je alternativno gorivo, prepoznato kao izvor čiste energije, koje doživljava procvat na globalnom nivou. Njegova proizvodnja i korišćenje su u ovom trenutku skupi. Cena "zelenog" vodonika iz elektrolize na mestu proizvodnje procenjuje se između tri i 7,5 evra po kilogramu ili od 90 do 225 evra po megavat-satu. Očekuje se da će do 2030. proizvodnja pojeftiniti za oko 30 odsto zbog povećanja kapaciteta za energiju iz obnovljivih izvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)