KOSMET, NAJLEPŠE MESTO NA SVETU I KADA JE U GETU: U Severnoj Mitrovici sa Violetom Kisić koja uz svoje četiri devojčice ponosno govori

Milena Marković

02. 07. 2023. u 17:36

IMA trideset osam godina. Pedagog po struci, frizer iz nevolje. Ima četiri ćerke. Najstarija, Nađa, završila osnovnu. ovih dana se opredeljuje za srednju školu.

КОСМЕТ, НАЈЛЕПШЕ МЕСТО НА СВЕТУ И КАДА ЈЕ У ГЕТУ: У Северној Митровици са Виолетом Кисић која уз своје четири девојчице поносно говори

Foto Dragan Milovanović

Sara je tri godine mlađa. Ana, sedam godina. A, dvogodišnja Marija, kao da je preskočila vreme i uskočila u sve ljubavi i nade ove lepe porodice Kisić.

Prebiramo po njihovim uspomenama i nadama u danu kada je mama ovih devojčica i supruga gorostasnog Marka, Violeta Kisić, darovana u Gračanici, na Vidovdan, Ordenom "Majka devet Jugovića".

Ovo je priča o njima. Paradigmi ostanka i opstanka srpskog naroda na severu Kosmeta. O njoj, Violeti, pre svega, koja je sva svoja čeda u protekloj deceniji i po na svet donela carskim rezom. Prvi put, mislila je - da nije i poslednji. Drugi put, mislila je da nije i - drugi. Treći... isto, ali je izdržala. Od četvrtog porođaja nije želela da odustane. I, umalo nju i bebu to nije koštalo života.

- To je bilo... Tako je bilo... Sad je prošlo - kaže nam Violeta Kisić.

- Radost koju nam je u kuću unela ova malena, naša Maša, sve je postavilo na svoje mesto. Zapravo, ona je sve postavila na svoje mesto, mada suprug ni ja nismo imali nameru da stavimo tačku, ali su lekari procenili da bi svaka naredna trudnoća bila opasna po život.

Dok govori Violeta Kisić, nije bilo nijedne njene rečenice da, u tom toku nije pogledala na svog Marka, životnog saputnika.

- Da nije bilo mog Marka, ne bi bilo ni ove priče - kazala je s opipljivom ljubavlju u pogledu na oca njihovih ćerki, u pogledu koji je govorio više od reči.

Foto Dragan Milovanović

Uzvišica Severne Mitrovice. Predvečerje. Koliko smo puta uzlazili i silazili ovim putem decenijama unazad, a mi nismo imali vremena da sagledamo i u sećanju ponesemo ovu lepotu. Ispod crkve Svetog Dimitrija koja stražari nad Severnom Mitrovicom, uređene kuće srpskih domaćina. I ovog proleća, oni su obnovili bašte. Sad, cvetaju i mirišu. Ko bi ovakvu lepotu pripremao, a slutio da se od nje odmakne?! Odavde, nekud, započne život zakorenjen na tuđim ognjištima. Mada, sva ognjišta u Srbiji su - naša ognjišta. Ali, ovakvih, gde cvetaju crveni božuri, nigde nema. Nigde.

E, tu su naši Kisići. Deo neopisive lepote bašte severnog Kosmeta nad kojim se izvija Milutinova Banjska. U ovom drevnom manastiru, deca Kisića su kao kod kuće.

- Naš sveštenik, kad je dolazio, onako na pogled, video da imamo četvoro dece. Pitao je: jeste li vi dobili Vidovdanski orden? Nismo o tome razmišljali - pričaju nam Kisići.

- Vi ga zaslužujete i predložiću vas Eparhiji. Ubrzo, pred Vidovdan, stigla je poruka: dostojni ste Ordena "Majka devet Jugovića", pozivamo vas u Gračanicu, na Vidovdan, da primite ovo priznanje.

Ni sveštenik, a i niko pre nas nije znao da ova porodica ne samo da zaslužuje orden, nego da je prošla kroz iskušenja i podvige da bi na svet donela četvrtu curicu. Majci i bebi, u kliničkom centru u Kragujevcu, u poslednjem trenutku su spasli živote. Četvrti carski rez, umalo nije bio koban i za majku i za dete.

Orden "Majka devet Jugovića", Foto Dragan Milovanović

E, ta, malena Maša, gospodari kućom Kisića. Kada joj nije po volji, ona štipa. Vuče sestre za ruke. Preti. Ali, ne popuštaju joj preko mere. Ovde se, ipak, poštuje red. Ovde se, na Kosmetu, odmalena, zna i neguje gde je kome mesto.

- Kad mi je uručen orden u Gračanici, osećala sam kao da primam orden u kome su se ogledala lica moje dece. To je nemerljiva i neobjašnjiva sreća. Prosto, činilo mi se kao da nisam ja ta, u tom trenutku. Sad, posle takvog počastvovanja i zahvalnosti, osećam punoću srca i duše koji će me nositi. I, svakoj majci, ne samo na Kosovu i Metohiji, ovaj čin i orden koji sam primila skromno, treba da bude podsticaj da rađaju. Da im lepa lica novorođene dece ulepšaju život i probude nadu za ostanak i opstanak našeg naroda na

Kosmetu, najlepšeg mesta na svetu, i kad je u getu.

Noć je padala.

Ko zna koliko bi susret sa Kisićima potrajao? Noći i noći... I, ko zna kada bi se razvila, u našoj priči nerazvijena loza od korena iz drevne Hercegovine upletene sa Violetinom Šumadijom do ovih pupoljaka Kisića.

Foto Dragan Milovanović

Majke su naši istinski heroji

VLADIKA Teodosije kazao je na uručenju ordenja majkama sa troje i više dece da su one, rađajući i negujući decu, hrabre majke koje rađaju i našu budućnost:

- One su heroji kojima pripada najveća zahvalnost za nadu u ostanak i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Skućili smo se

PORODICA Kisić, Marko, Violeta i njihove četiri ćerke, odnedavno, žive u svojoj kući.

Malo kredit, više svakodnevni rad... priuštili su Kisići sebi lep krov nad glavom.

To je, kažu, najbolji dokaz da žele da ostanu na Kosovu i Metohiji i da ovde njihove ćerke podižu svoje porodice.

Kada će orden za Marka

ČESTITAO nam je Orden iguman Banjske, Danilo. Kaže:

- Kad će orden za Marka? Nasmejali smo se. Odgovorila sam, kaže nam Violeta:

- On i ja smo jedno. Orden je za oboje. Bez mog Marka ne bi bilo ni nas.

Foto RTV Gračanica

Patrijarh na uručenju

U GRAČANICI, na Vidovdan, 33 porodice dobile su ordenje "Majka devet Jugovića", za troje i više dece. Poglavar SPC, patrijarh Porfirije uručujući ordenje, pozvao je na blagoslov Božji i važnost da ove porodice brinu o svojoj deci, istinski:

- Da ih podižu i upućuju putem Hristovim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!