PROVERA PISMENOSTI SRPSKIH ĐAKA: PISA testiranje biće u 193 škole, od 8. marta do 18. aprila

LJ. B.

05. 03. 2022. u 10:33

NOVI ciklus PISA testiranja za petnaestogodišnjake počinje 8. marta i traje do 18. aprila. U testiranju će učestvovati 7.600 učenika iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih i gimnazija i 15 osnovnih. Škole su izabrane metodom slučajnog uzorka.

ПРОВЕРА ПИСМЕНОСТИ СРПСКИХ ЂАКА: ПИСА тестирање биће у 193 школе, од 8. марта до 18. априла

Foto M. Anđela

- Tokom testiranja učenici na računarima rade zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja - saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Rezultati ovog istraživanja biće dostupni javnosti u decembru 2023. godine.

Inače, PISA je program međunarodne evaluacije obrazovnih postignuća, koji se sprovodi od 2000. godine. Na osnovu njega se prati nivo funkcionalne pismenosti petnaestogodišnjaka u oblasti matematike, prirodnih nauka i razumevanja pročitanog.

Testiranje je u organizaciji OECD, smatra se jednim od najvažnijih, a u ovogodišnjem ciklusu učestvuje 85 zemalja.

Ovi će biti šesti put kako naša zemlja učestvuje u PISA testiranju, koje se organizuje na svake tri godine. Poslednje je, zbog korone, pomereno sa 2021. na ovu godinu.

Rezultati poslednjeg ciklusa 2018. su pokazali da je svaki treći učenik u Srbiji funkcionalno nepismen, odnosno ne ume ono što je naučio u školi da primeni u svakodnevnom životu. Osnovni nivo pismenosti nije dostiglo 38 odsto učenika u čitanju, 40 odsto u matematici, a 38 odsto u prirodnim naukama.

Rezultati učenika iz Srbije su za oko 50 poena niži od proseka zemalja OECD i država EU, što znači da im je potrebno godinu do godinu i po dana dodatnog školovanja da bi tu razliku nadomestili.

ZADACI I IZ KREATIVNOG MIŠLJENJA

U SVAKOM ciklusu provere znanja, pored tri osnovna domena - matematičke, jezičke i naučne pismenosti - testiraju se i inovativni domeni. U ciklusu 2018. godine to je bila globalna kompetencija, a ovaj put je to kreativno mišljenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OVAKO JA ZAMIŠLJAM PAKAO Snimak sa plaže u Crnoj Gori izazvao burne reakcije: Radije bih sedela kod kuće