OMIKRON JOŠ NE HARA VRTIĆIMA: U predškolskim ustanovama manje dece nego obično, pa je manje i zaraženih

B. Borisavljević

13. 01. 2022. u 10:45

IAKO pedijatri upozoravaju da su od omikron soja posebno ugrožena deca, po izveštajima sa terena, novi talas zaraze zasada je zaobišao predškolske ustanove.

ОМИКРОН ЈОШ НЕ ХАРА ВРТИЋИМА: У предшколским установама мање деце него обично, па је мање и заражених

Foto Z. Jovanović

Međutim, s obzirom na to da zimski raspust, već po tradiciji, "isprazni" vrtiće, tek će se za nedelju-dve znati da li će u ovom talasu obdaništa proći bez većeg broja obolele dece i zaposlenih.

Postoji mogućnost da su se neka deca zarazila tokom praznika, ali, kako nisu bili u kontaktu sa vršnjacima iz obdaništa, roditelji to nisu ni prijavljivali vaspitačima.

Prema rečima Bosiljke Jovanović, predsednice Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja Srbije, tokom novogodišnjih i božićnih praznika, kao i za zimski raspust, manje dece ide u obdaništa. U tome prednjači Beograd, gde su grupe "desetkovane".

- Kako smo obavešteni iz naših podružnica, izostajanja dece i zaposlenih zbog virusa korona su minimalna, a u nekim gradovima ih i nema - kaže Jovanovićeva.

- Osim odsustvovanja zbog raspusta, beleži se nedolazak dece zbog boginja i respiratornih infekcija. Među vaspitačima koji su na bolovanju, većina ih je zbog nekih hroničnih bolesti.

Ona ističe da je, i pored raspusta, u nekim gradovima u unutrašnjosti dolaznost kao i u normalnim okolnostima. Tako, recimo, u Valjevu i Šapcu u obdaništa ide više od polovine upisanih mališana. U Beogradu ih je tek petina "na spisku". Očekuje se da se grupe popune tek po završetku školskog raspusta, krajem januara.

Foto: Depositphotos

- Početak godine u vrtićima je sa očekivanim manjim brojem dece zbog praznika - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Skupštine Beograda.

- U predškolskim ustanovama boravi oko 12.000 dece, što je tek 20 odsto od ukupnog broja upisanih. Taj broj će rasti tokom januara, kako se ljudi budu vraćali sa odmora. Spremni smo da, kao i tokom protekle dve godine, vrtiće sačuvamo od masovnijeg zaražavanja, pre svega striktnim pridržavanjem mera.

Predškolske ustanove su prve koje su počele za radom, posle ukidanja vanrednog stanja, u maju 2020. godine i od tada nisu prekidale prijem dece. Veliki broj zaposlenih, ali i dece, već je preležao kovid, pa je moguće da će ih ovaj talas, koji je i najzarazniji dosad, ipak, zaobići.

U DECEMBRU MIRNIJA SITUACIJA

TOKOM decembra u beogradskim vrtićima je bilo 74 dece koja su bila zaražena koronom, 59 zaposlenih i 179 roditelja, pokazuju podaci Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Poslednjeg meseca u 2020. godini situacija se znatno poboljšala, u odnosu na period od početka školske godine. Najviše zaraženih je bilo u oktobru - 440 mališana, 470 zaposlenih i 1.701 roditelj. Statistika je u septembru zabeležila 288 najmlađih, 397 vaspitača i drugog osoblja i 1.351 mama i tata, dok su u novembru brojevi bili - 324, 281 i 936.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)