RUSKI VIRUSOLOG UPOZORAVA: Omikron ima jednu opasnu sposobnost

P. Z. S. / RIA.ru

09. 01. 2022. u 20:03

SOJ korona virusa omikron je sposoban da se kombinuje sa drugim vrstama infekcija dok se istovremeno nalazi u telu pacijenta, rekao je za Ura.ru šef laboratorije za posebno opasne infekcije Centra za fundamentalnu translacionu medicinu, profesor virologije Aleksandar Čepurnov.

РУСКИ ВИРУСОЛОГ УПОЗОРАВА: Омикрон има једну опасну способност

Foto EPA


Specijalista je podsetio da je pre oko mesec dana glavni soj koronavirusa u svetu bio „delta“, ali je onda „omikron“ počeo da ga zamenjuje.

-Ali dok on to radi, naravno, biće slučajeva istovremene infekcije sa dve varijante iste osobe, nastavio je Čepurnov.

On je dodao da je „omikron” uspeo da „ugrabi” ceo fragment drugog virusa, najverovatnije prehlade.

-Uhvatio je tri „slova“. Ovo je jedan komad, ali već umetak. <...> Evo hvatanja fragmenta genoma drugog virusa. To je ono po čemu se omikron značajno razlikuje. Ne samo po obilju mutacija, ali i činjenicom da sadrži umetak, rekao je virolog.

Čepurnov je objasnio da su raniji sojevi nastali promenom jednog „slova”, odnosno promenjena je amino kiselina, ali ne i genom. Naučnik je dodao da ubacivanje drugog virusa u omikron može ukazivati na sposobnost ovog soja da razmenjuje genetski materijal sa drugim varijantama koronavirusa.

-Ako je uspeo da odseče još jedan virus, zašto onda ne bi razmenio komadiće genetskog materijala sa svojim bliskim bratom? To je vrlo lako sa biološke tačke gledišta. Protiv ovoga nema zaštite, rezimirao je on.

Delta soj koronavirusa identifikovan je u Indiji u oktobru 2020. godine, nakon čega je postao dominantan soj u svetu. Na listi SZO je naveden kao "zabrinjavajući" - kao i "omikron" i tri druge varijante SARS-CoV-2.

Omikron soj, ili B.1.1.529, otkriven je u Bocvani i Južnoj Africi dvadesetog novembra 2021. godine. Sadrži desetine mutacija u S-proteinu, koji je patogenu potreban da inficira ćelije.

Prema istraživačima, mnoge nove promene u genomu SARS-CoV-2 ukazuju na visoku prenosivost ove varijante i otpornost na zaštitna antitela onih koji su bili bolesni i vakcinisani. Veruje se da se B.1.1.529 prvobitno razvio kod imunokompromitovane osobe, kao što je osoba inficirana HIV-om. Kako je SZO saopštila krajem decembra, omikron je već otkriven u 110 zemalja sveta, širi se brže od delte.

Uoči se saznalo za otkriće na Kipru "deltakrona" - hibrida "omikrona" i "delta". Istovremeno, državni ministar zdravlja je rekao da novi soj ne zabrinjava vlasti.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" U CRVENOJ KOVID ZONI U BATAJNICI - Nevakcinisani su u smrtnoj opasnosti, oboleli pristižu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...