SRPSKI narod je kao najrođenijeg prihvatio Svetog Nikolu iz Male Azije, skromnog i dobroćudnog čudotvorca, pokrovitelja sirotih, putnika, brodara i ribara.

Vlajko

19.12.2021. 11:28

Inače po jednom predanju, na Saboru u Nikeji gde se vodila žustra diskusija izmedju aleksandrijskog episkopa Arija koji je osporavao obe licnosti Isusa Hristosa i govorio samo o jednoj, ustao je Nikola i udario mu šamar. Posle toga je usvojena danasnja dogma o Svetoj Trojci tj trojedinoj prilici Bozijoj. Otac, Sin i sv. Duh koja je upisana u Simvol vere.

ban Kulin

19.12.2021. 11:31

Srbi su ovde na Balkanu odvajkada, zato je i kult Svetog Nikole toliko rasprostranjen među Srbima, jer su Srbi od samog početka imali dodir sa najranijim hrišćanstvom, ostavite se više te bečko-berlinske propagande o seobama Slovena koja je potpuno besmislena i ništa ne može ni da poveže ni logički da objasni kao što smo to imali prilike da uvidimo iz ovog teksta, a vezano za kult Svetog Nikole kod Srba.

Dalmatinac

19.12.2021. 15:22

Likija je stara drzava maloj azijo koja je spadala u grupu starih srpskih drzava nasih dalekih predaka. Likani, Tračani, tribali, dalmati, primorske zemlje(Crna Gora i južna BOSNA). To je sve preneo nama premijer Izrael Kada je dolazio u zvaničnu posetu Srbiji pre par godina Netenjah. On kaze da odnosi Srba i jevreja su stari preko 2500 godina. Da prve izbeglice iz Izrael dolaze u grad Srb u tadašnjoj lilikijo. Koji je posle pada postaje grad Helm jer ga Grci osvajaju to je u blizini današnje Antalije. Tako da nije on neko nebitan nego stari Srbin. A vizamtija je podvaljenp ime Grka i Romeja iz Romejskpg carstva. Tako da učite istoriju preko jezika i aetifakta a ne od anglosaksonsle i vatilanse podvale. Prognani Likani dobijaju zemlje Severnog balkana današnja Lika gde i dan danas postoji grad Srb.