MOMIROVIĆ: Sektor građevinarstva i infrastrukture otvorio put Srbije u EU

Novosti online

15. 12. 2021. u 13:00

OTVARANjEM dva suštinski važna poglavlja u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a reč je o Poglavlju 14 – Transportna politika i Poglavlju 21 – Transevropske mreže u okviru Klastera 4 očekujem pozitivan uticaj na investicije i na dalji razvoj projekata koji nas povezuju sa Evropskom unijom, izjavio je ministar Tomislav Momirović i dodao da je razvoj saobraćajne infrastrukture preduslov ekonomskog razvoja naše zemlje.

МОМИРОВИЋ: Сектор грађевинарства и инфраструктуре отворио пут Србије у ЕУ

Foto N. Skenderija

- U Poglavlju 14 otvorili smo tržište, usaglasili smo naše zakonodavstvo sa EU, kako bi se omogućile reforme u javnim preduzećima koja posluju u oblasti saobraćaja. Poboljšaće se kvalitet usluge prevoza, smanjiti cene kao i vreme čekanja na granicama. Sa druge strane, u okviru Poglavlja 21 su ulaganja u infrastrukturu, gde imamo istorijska ulaganja radi što boljeg saobraćajnog integrisanja Srbije sa susednim zemljama, uključujući i zemlje članice EU. Završeni su ili započeti ogromni projekti izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica, obnove železničke infrastrukture, rekonstrukcije luka i izgradnje aerodroma- izjavio je ministar Momirović.

Vest o otvaranju Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, sa jučerašnje Međuvladine konferencije o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, potvrda je da se Republika Srbija nalazi na sigurnom putu ka punopravnom članstvu u EU. Dva infrastrukturna projekta koja su od važnosti za Poglavlje 21, a koja se implementiraju uz donacije EU su: projekat izgradnje autoputa Niš-Pločnik i projekat modernizacije i elektrifikacije deonice pruge Niš-Dimitrovgrad.

Kada je reč o javnim uslugama, Srbija je postigla visok nivo usklađenosti sa pravnim tekovinama EU u oblasti železničkog transporta, dok u oblasti transporta unutrašnjim vodnim putevima nastavlja da povećava svoj nivo usklađenosti, koji je već visok. Posedujemo funkcionalan sistem rečnih informacionih servisa koji je veoma interoperabilan sa sistemima država članica EU. Kada je reč o vazduhoplovnim propisima, Srbija je blizu ispunjavanja svih obaveza predviđenih u prvom prelaznom periodu Sporazuma o uspostavljanju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja. EU je prepoznala i ocenila da Srbija dobro upravlja procedurama za prelazak granice tokom teškog perioda krize usled pandemije COVID-19. U skladu sa svim navedenim, Izveštaj Evropske komisije o napretku Republike Srbije u 2021. godini pokazuje da je Srbija na dobrom nivou pripremljenosti u ovim oblastima.

U okviru Klastera 4 (Zelena Agenda i održiva povezanost) nalaze se četiri pregovaračka poglavlja i to: Poglavlje 14 - Transportna politika; Poglavlje 15 - Energetika; Poglavlje 21 - Transevropske mreže i Poglavlje 27 - Životna sredina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili