MINISTAR MOMIROVIĆ: Kruševac dobija najmodernije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Novosti online

07. 12. 2021. u 13:11

TOKOM obilaska najmodernijeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu za koje je ministarstvo izdalo upotrebnu dozvolu nakon uspešno obavljenog probnog rada, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović podvukao je da je danas rešeno jedno veliko ekološko pitanje u Kruševcu.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Крушевац добија најмодерније постројење за пречишћавање отпадних вода

Foto: Grđevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Oko 75 odsto grada Kruševca smo prekrili kanalizacionom i kolektorskom mrežom, izgradili najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i ovo jeste jedan veliki uspeh i realan ekološki projekat koji pomera Srbiju napred. Ovo nisu apstraktne priče i mi moramo ovakve projekte da sprovedemo na teritoriji 80 odsto naše države. Više puta sam obišao ovo postrojenje još u fazi izgradnje, potom u fazi probnog rada i svaki put sam bio impresioniran. Danas ovaj projekat možemo da pokažemo ne samo građanima Kruševca i Srbije, već i bilo kome u razvijenom delu Evrope. Ovo je jedan veliki uspeh i kada o tome pričamo moramo da se zahvalimo našim evropskim partnerima KFV banci na velikoj pomoći i podršci - izjavio je ministar Momirović.  

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu predstavlja jednu od najznačajnijih investicija Rasinskog okruga, koje je u tehnološkom i ekološkom smislu u potpunosti izgrađeno u skladu sa standardima EU. Reč je o prvom postrojenju u Srbiji koje uključuje i solarno sušenje kanalizacionog mulja, čime on postaje energetska sirovina za industriju cementa.  

Ministar Momirović istakako je da Srbija nema najsjajniju situaciju jer najveći deo otpadnih voda ide direktno u reke i iz tih reka se koristi za piće. Dodao je da Srbija danas ima ekonomski kapacitet da reši ovaj problem koji je decenijama guran pod tepih i da je cilj da se u narednih pet godina investira više od 4 milijarde evra i izgradi više od 6.000 kilometara kanalizacione infrastrukture i više stotina postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se trajno promenila loša slika koja postoji više od 60 godina.  

- Želim da se zahvalim Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ovo je jedno od najmodernijih postrojenja ne samo u našoj zemlji, već i u regionu, a reč je o izuzetno bitnom i važnom kapitalnom projektu za grad Kruševac. Potpuno smo rešili problem prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda - izjavila je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.

- Izgradnja postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda trajala je tri godine. Ovo je složen i veliki sistem koji grad Kruševac svrstava u red tehnološki razvijenih i uređenih gradova u Evropi - rekao je Vladimir Milosavljević, direktor JKP „Vodovod – Kruševac“.  

Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu kapaciteta 90.000 ekvivalnet stanovnika i investicione vrednosti 14,3 miliona evra u potpunosti je završena 30. 6. 2020. godine, nakon čega je usledio probni rad i optimizacija tehnoloških radnih parametara. Paralaleno sa izgradnjom postrojenja izgrađeno je i 60 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže kojom je povećana pokrivenost grada kanalizacionom mrežom i kojom su na kanalizaciju povezana i sela Veliko Golovode, Modrica, Lipovac i Pakašnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!