VAŽNO JE DA REDOVNO ISPIRATE NOS: Ima naroda među kojima je ovaj postupak uobičajen kao i pranje zuba

I. K

03. 12. 2021. u 09:43

SVAKA respiratorna infekcija do naših disjanih puteva dospeva preko nosa. To važi i za aktuelni virus korona. Da bismo sprečili da patogeni mikroorganizmi dospeju na sluzokožu nosa, može da pomogne ispiranje slanim ili fiziološkim rastvorom.

ВАЖНО ЈЕ ДА РЕДОВНО ИСПИРАТЕ НОС: Има народа међу којима је овај поступак уобичајен као и прање зуба

Foto: Profimedia

Doktor Srđan Milićević, specijalista ORL, kaže da je fiziološki rastvor najsigurnija supstanca koju možemo da unesemo kroz nos:

 - On je praktično istog sastava kao i sekret koji lučimo iz nosa. Zato ovaj rastvor pomaže da se održi optimalna vlažnost sluznice nosa, koja ne dozvoljava da se virusi i bakterije lako za nju "zalepe".

Toaletu nosa potrebno je sprovoditi svakog jutra.

- Ima naroda među kojima je ovaj postupak uobičajen kao i pranje zuba - kaže dr Milićević. - Da bismo isprali nosnu šupljinu temeljno, jer ona nije mala, fiziološki ili slani rastvor u nju može da se ubrizgava pomoću šprica ili pomoću specijalne "net" posude.

U apotekama postoje mnogobrojni proizvodi koji su namanjeni redovnom čišćenju i ispiranju nosa, ali ti troškovi nisu neophodni.

 - Jednoprocentni slani ili fiziološki rastvor može da se napravi kada se na litar vode doda 10 grama soli - kaže dr Milićević. - Ispiranje njime ima isto dejstvo kao i kupovnim, a u nedostatku šprica ili specijalne posude rastvor može iz dlana da se ušmrkava u nos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)