VAŽNO JE DA REDOVNO ISPIRATE NOS: Ima naroda među kojima je ovaj postupak uobičajen kao i pranje zuba

I. K

03. 12. 2021. u 09:43

SVAKA respiratorna infekcija do naših disjanih puteva dospeva preko nosa. To važi i za aktuelni virus korona. Da bismo sprečili da patogeni mikroorganizmi dospeju na sluzokožu nosa, može da pomogne ispiranje slanim ili fiziološkim rastvorom.

ВАЖНО ЈЕ ДА РЕДОВНО ИСПИРАТЕ НОС: Има народа међу којима је овај поступак уобичајен као и прање зуба

Foto: Profimedia

Doktor Srđan Milićević, specijalista ORL, kaže da je fiziološki rastvor najsigurnija supstanca koju možemo da unesemo kroz nos:

 - On je praktično istog sastava kao i sekret koji lučimo iz nosa. Zato ovaj rastvor pomaže da se održi optimalna vlažnost sluznice nosa, koja ne dozvoljava da se virusi i bakterije lako za nju "zalepe".

Toaletu nosa potrebno je sprovoditi svakog jutra.

- Ima naroda među kojima je ovaj postupak uobičajen kao i pranje zuba - kaže dr Milićević. - Da bismo isprali nosnu šupljinu temeljno, jer ona nije mala, fiziološki ili slani rastvor u nju može da se ubrizgava pomoću šprica ili pomoću specijalne "net" posude.

U apotekama postoje mnogobrojni proizvodi koji su namanjeni redovnom čišćenju i ispiranju nosa, ali ti troškovi nisu neophodni.

 - Jednoprocentni slani ili fiziološki rastvor može da se napravi kada se na litar vode doda 10 grama soli - kaže dr Milićević. - Ispiranje njime ima isto dejstvo kao i kupovnim, a u nedostatku šprica ili specijalne posude rastvor može iz dlana da se ušmrkava u nos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)