KVALITETAN SAN SPREČAVA SRČANI UDAR: Spavanje kraće ili duže od sedam sati daje veće šanse za smrt

V. N.

12. 08. 2021. u 11:40

JEDNA američka studija pokazala je da ljudi koji noću spavaju između šest i sedam sati imaju manji rizik za srčani ili moždani udar od onih koji spavaju više ili manje od toga. Naučnici su ovo zaključili posle sedam i po godina praćenja 14.079 ispitanika.

КВАЛИТЕТАН САН СПРЕЧАВА СРЧАНИ УДАР: Спавање краће или дуже од седам сати даје веће шансе за смрт

Foto: Depositphotos

Da bi izmerili koliki je rizik za kardiovaskularne bolesti, primenili su takozvanu formulu spavanja u kojoj se između ostalog meri i prosečna dužina sna, a ispitanicima je meren i nivo C reaktivnog proteina (CRP) koji je dokazano povezan sa bolestima srca, pa je praćen rizik za oboljenje od aterosklerotske kardiovaskularne bolesti (AKVB).

Budući da su u merenje rizika za AKVB uključeni i godine, pol, rasa, krvni pritisak i holesterol pojedinca, stručnjaci su mogli da izračunaju i rizik od srčanog ili moždanog udara (ako su šanse za AKVB npr. manje od pet odsto, niske su šanse i za srčani udar), a prosečan rizik uključenih bio 3,5 odsto. Istraživači su naglasili da su te podatke dobili mereći sve navedeno i vreme koje svaki pojedinac provede spavajući, a najmanji rizik su imali oni koji dnevno spavaju između šest i sedam sati.

Autor studije dr Kartik Gupta iz bolnice "Henri Ford" u Detroitu rekao je da često na spavanje gledamo kao na faktor koji utiče na kardiovaskularna oboljenja, ali da dobar san kod mnogih može da smanji kardiovaskularni rizik.

 - Ispitanici koji su spavali manje ili više od šest do sedam sati imali su veće šanse za smrt od neke srčane bolesti - objasnio je Gupta i istakao da je uz ishranu i vežbanje, ključno paziti i na dužinu i kvalitet sna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju