Titova saradnja sa Nemcima

Pero Simić

03. 06. 2015. u 17:45

Титова сарадња са Немцима

Tito i Milovan Đilas

U ponuđenom Titovom sporazumu s Nemcima piše: Partizani su spremni da sa oružjem u ruci istupe protiv svakog neprijatelja na kojeg Nemci ukažu, pa isto i protiv Engleza prilikom iskrcavanja

VEĆ početkom marta 1943. Tito je preko člana Politbiroa Centralnog komiteta KPJ Milovana Đilasa, komandanta svoje najelitnije jedinice, Prve proleterske brigade, Konstantina Popovića, i svog glavnog obaveštajca Vladimira Velebita, ponudio nemačkim vlastima u NDH sporazum o saradnji:

- Komanda NOVJ (Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije) smatra:

a) da u datoj situaciji ne postoji nikakav razlog da nemački Vermaht vodi ratna dejstva protiv NOVJ s obzirom na situaciju, protivnika i interese jedne i druge strane. Prema tome, bilo bi u obostranom interesu ako bi neprijateljstva bila obustavljena. U vezi s tim, nemačka komanda i ova delegacija morale bi da preciziraju svoje predloge o eventualnoj zoni i pravce ekonomskih ili drugih interesa.

b) NOVJ smatra četnike glavnim neprijateljima.

U toku trajanja pregovora po svim ovim tačkama, predlažemo prestanak ratnih dejstava između nemačkih trupa i NOVJ.

ZA PUŠTANjE iz zatvora NDH nekoliko svojih funkcionera, Titovi pregovarači su ponudili da na slobodu puste nekoliko folksdojčera iz Jajca, posadu jednog ustaškog aviona, jednog nemačkog majora, 25 zarobljenih nemačkih vojnika, oko stotinu oficira, podoficira i službenika NDH, 615 italijanskih vojnika, podoficira i oficira.

U toku ovih poverljivih razgovora, kojima je, pored dvojice visokih nemačkih oficira, povremeno prisustvovao i Pavelićev izaslanik, inspektor Čermak, Titovi delegati su saopštili:

- Partizani izjavljuju da se ne bore protiv hrvatske (kvislinške) države i ni u kom slučaju protiv Nemaca, već isključivo protiv četnika.

- Partizani žele da vode borbu samo sa četnicima, a nemačke trupe nisu napadali, već su se branili kada su ih nemačke snage napadale.

- Partizani su spremni da sa oružjem u ruci istupe protiv svakog neprijatelja na kojeg Nemci ukažu, pa isto tako i protiv Engleza prilikom iskrcavanja (na Jadransko more).

NEMCI su ovim razgovorima pridavali toliki značaj da je zbog njih u Gornji Vakuf u zapadnoj Bosni, gde su pregovori vođeni, doleteo čak i Hitlerov general Aleksandar fon Ler, koji je 6. aprila 1941. komandovao nemačkim razaranjem Beograda.

Kad su se uverili u ozbiljnost Titovih namera, Nemci su predložili da se pregovori podignu na viši nivo. Tito je to prihvatio, pa su nacisti Đilasa i Velebita avionom prebacili u Zagreb, na višednevne razgovore s Hitlerovim poslanikom u NDH Zigfridom Kašeom i generalom Glezom fon Horstenauom.

Tu su Titovi emisari razgolitili stvari do kraja:

- U nacionalnom četničkom pokretu mi vidimo našeg najvećeg i najopasnijeg neprijatelja, pošto oni teže da stvore Veliku Srbiju, a nas da istisnu. Pod takvim okolnostima mi nemamo više nikakvog povoda da se borimo protiv nemačke vojske, niti da nanosimo štete nemačkim interesima u čitavoj zemlji, bili oni vojne ili privredne prirode, a takođe i interesima saobraćaja. Mi ne tražimo nikakvu protivuslugu. Treba nam samo dati priliku da se borimo protiv četnika da bismo ih uništili.

Sledila je ključna tačka Titove ponude:

- Mi smo zarobljene Nemce već predali i spremni smo - bez protivusluge - da obustavimo neprijateljstva u Slavoniji i istočnoj Bosni.

AUTOMATSKI je to značilo obustavu neprijateljstava ne samo prema Nemcima, već i prema NDH. Tito nije ostao na rečima. Svom partijskom izaslaniku u Bosni i Hercegovini odmah je naredio da bosanski partizani "čiste teren od četnika", a da se "ne sukobljavaju s Nemcima":

- Najvažniji zadatak sada jeste uništiti četnike Draže Mihailovića.

Sa sadržajem ovog Titovog naređenja Velebit je prethodno upoznao agente Obaveštajnog odeljenja 718. nemačke divizije u Sarajevu. Nemci su s nevericom slušali, pitajući Velebita ko, u stvari, čini Titovu vojsku. Odgovorio je da 70 odsto njih čine Srbi.

- Kako je moguće da se Srbi bore protiv četnika - bilo je sledeće pitanje.

Velebit je odgovorio:

- Mi smo Srbe ubedili, a i oni su uvideli, da ovde u zemlji prevlast Srba nije dobra.

KRAJEM marta 1943, Tito se javio i Štabu Prvog bosanskog korpusa, najjače svoje jedinice u Bosni i Hercegovini. Komandi ove jedinice naredio je da ne sme "praviti nikakve akcije" ne samo protiv Nemaca već ni protiv snaga NDH, i da "svu svoju borbu upotrebi protiv četnika".

NASTAVLjENA SARADNjA Iako je Fon Ribentrop naložio Kašeu da se "ubuduće uzdrži od svakog direktnog ili indirektnog kontakta ili pregovora s Titom", kolaboracija je nastavljena, jer se Tito striktno držao datih obećanja. Njegove jedinice, ne samo u zapadnoj, centralnoj i istočnoj Bosni već ni u Slavoniji, sve do kraja prve dekade maja 1943. "nisu imale nikakvih akcija" protiv Nemaca i ustaša.

U isto vreme, komandant Prve proleterske divizije, vodeće Titove vojne jedinice, naložio je jednoj svojoj brigadi da se "nipošto ne sukobljava sa nemačkim trupama", a petnaestak dana kasnije i Tito je ovom komandantu depeširao da se "ni po koju cijenu" ne upušta u borbu sa Nemcima.

Posle dogovora njegovih pregovarača sa Nemcima, ustašama i fašistima, Tito se tih dana javio i svojim vojnim izaslanicima u Slavoniji. Od njih je tražio da svojim diverzantskim grupama "smjesta narede da ne vrše diverzije na pruzi Beograd - Zagreb".

To je izuzetno odgovaralo i Nemcima i ustašama. Nemcima zbog slanja vojske i oružja na sovjetski front, a ustašama zbog zaštite njihovih logora smrti u Jasenovcu i Staroj Gradiški, u kojima su od 1941. na bezočan način pobili više desetina hiljada Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista.

SEPTEMBRA 1943, pola godine posle pregovora u Gornjem Vakufu i Zagrebu, Tito je glavnom štabu svojih snaga u Hrvatskoj poručivao da se klone borbe sa Nemcima:

- Neke jače borbe s Nijemcima izbjegavati dok ne dođe do jače demoralizacije kod njih.

Nemačke interese za kolaboraciju s Titom najpotpunije otkriva telegram koji je sredinom aprila 1943. Zigfrid Kaše iz Zagreba poslao Hitlerovom ministru inostranih poslova Joakimu fon Ribentropu:

- Borbe između Titovih bandi i Mihailovićevih četnika, koje neposredno pratimo, jako slabe obe strane, a nas pošteđuju žrtava.

Tita je od formalnog potpisivanja ovog sporazuma spasla Moskva. Kad je saznao da Tito šuruje sa Nemcima i ustašama, Staljin se naljutio kao ris:

- Nas čudi to što Vi mijenjate zarobljenike s Nijemcima, što šaljete k njima delegate koji vode svakakve pregovore s Nijemcima, a takođe i što je njemački poslanik u Zagrebu izrazio želju da se lično sretne s Vama...

- Nije li to sve povezano s politikom Nijemaca da iskoriste Vaše ljude radi raspaljivanja međusobne borbe među samim narodima Jugoslavije.

- Molimo objašnjenje po ovom pitanju.

Tito se dovijao, tvrdeći da su njegovi bliski saradnici išli u Zagreb da "nabave lijekove protiv tifusa itd.", a ne da Nemcima i ustašama nude saradnju u borbi protiv Mihailovića i Engleza.

ZA VREME makijavelističkog primirja s Nemcima, Tito je u dolini Neretve naneo istorijski poraz četnicima, a razmena zarobljenika između partizana, Nemaca, Italijana, ustaša i domobrana, započeta još septembra 1942, dobila je nova krila. Tako je Tito iz ustaškog zatvora u Zagrebu izvukao predratnu ljubavnicu Hertu Has, a ekskluzivna razmena zarobljenika s Nemcima samo na području NDH razljutila je vođu srpskih komunista Blagoja Neškovića:

- Uopšte nismo znali o mogućnosti razmene zarobljenika-zatvorenika, a kod nas se svakodnevno vrše streljanja po logorima i ubistva po zatvorima, i to naših najboljih drugova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

max

03.06.2015. 18:14

hahahah hahahah pa ovaj stvarno misli da smo mi idiotiNovosti vise niko ne cita osim nas Srba zasto onda laze kad mi svi dobro znamo istinuPS sto rece Dobrica Cosic lazi jer nam je to veliki kvalitet ali ne nas nego one druge nazalost vise se kod njih ove novine ne mogu kupitimenjaj taktiku sto pre

mišo

04.06.2015. 08:09

@max - Jadni mi, Srbi! Toliko mrzimo sami sebe da ne vjerujemo ni zvaničnim dokumentima. Ne preostaje ništa drugo nego staviti petokraku na čelo, pozvati "dnevni avaz" i "hrvetski tjednik" i pred njima izvršiti samoubistvo, klikćući Hrvatima, Muslimanima, Šiptarima, Makedoncima i Crnogorcima što su sve učinili da smanje srpsku državu i srpski životni prostor. Samo trebalo bi ih zamoliti da to učine do kraja. Imaće vremena i biće istorijskih prilika.

Saradnja

03.06.2015. 19:11

Tačno tako. Bitka na Neretvi nije bila nikakva borba za ranjenike, koji su bili ostavljeni u stenama iznad Neretve. "Čuveno" rušenje mosta na Neretvi nije izvršeno da bi se zavarali Nemci, nego da se preseče odstupnica četnicima, posle čega su ostali u okruženju, pa su ih Nemci, partizani i ustaše doslovno desetkovali. Posle bitke na Neretvi, četnici više nisu predstavljali neku veću vojnu silu. To je čak zabeležio i Gebels u svom dnevniku.

Jugoslava Pravdić

03.06.2015. 22:13

Ha, ha, ha.....Tako mi istraživanja Mr. Simića. Istrživanje koje mora uraditi zove se 'uporedno istraživanje'. Sloboda pisanja mr. Simića postaje stvarno apstraktna umetnost gdje svak može da čita na svoj način.

Jugoslava Pravrdic

04.06.2015. 15:10

@tamo - -tamo- da su Vaši bili tamo tada i, ratovali, odlično bi znali ko je bio gde. Jedna partizanka je preživela Neretvu i Sutjesku , sa svojim saborcima, ali su je četnici ubili sa ostalima kad su se približavali granici Crne Gore. Ne možete svoje greške prati blaćenjem drugog.

realni

13.06.2015. 11:02

@tamo - tamo,nisu oni srbi, oni su komunisti,njihova domovina je sovjetska rusija i staljin.njihov hazjajin.gori su od kolere.

posmatrač,

04.06.2015. 08:22

vi komunisti ste nepopravljivi,pitajte sava bilića i sava šućura,od koga su srbi stradali.kad tad će te vi pojedinikomunisti odgovarati za zločine prema srbima.

Realista

04.06.2015. 08:31

Било би лепо да је овај "зналац" историје понудио бар неки документ и извор за овакво писаније. Према " Белешкама уз ратовање" Коча Поповић је заиста ишао у Загреб на преговоре , али је чињеница да су само 3 месеца касније на Сутјесци јединице НОП поново биле у окружењу , па се не би рекло да је ту било "савезништва" , напротив. Највероватније је да је госпопдин Симић обичан "мутивода" !

slo

05.06.2015. 19:47

@Realista - Nikada nisam procitao vise gluposti, bez ikakvih argumenata, bez ijednog citat o dokumentima. Ko zna bar malo istorija zna da je u leto 1943 bila velika ofanziva Nemaca protiv partizana - Bitka na Neretvi., sto se ne poklapa sa ovim nebulozama.

gradjanin

13.06.2015. 11:09

@Realista - slo,ovo je i pisano na osnovu dokumenata,to su otvorene strane arhive,što ne otvore i kod nas pa da se sve vidi.tvoji ti ne daju da se ne bi prevrnuo od iznenadjenja šta tamo ima.bilo bi dobro da vi deca tih komunista grabite i čitate šta se sve dogadjalo kao što su to neka deca komunista uradila,i sada se mole bogu za svoju decu.za vas decu tih komunista su knjige i istorija lekovi,al ne one što su vam vaši napisali već nezavisni istoričari.

borkoPIB

17.06.2015. 18:40

@Realista - Pa je l' iš'o taj Konstantin u Zagreb na PREGOVORE. Ko kažće da su bili uspešni?!

Milos

14.08.2018. 21:57

Kakve budalastine. Ne nego je Hitler bio komunista, Draza i Pavelic su bili astronauti a Tito je bio u starom veku. Vecernje novosti su daleko od nekadasnjeg brenda koji bejahu, steta..