USTOLIČEN VLADIKA METODIJE: Prvi govor novog episkopa budimljansko-nikšićkog (FOTO/VIDEO)

M. Stevanović/M. Sekulović/M. Marković

26. 09. 2021. u 08:06 >> 12:06

U MANASTIRU Đurđevi stupovi u Beranama je danas održan obred ustoličenja episkopa budimljansko - nikšićkog Metodija. Sveta arhijerejska liturgija počela je u 9 časova, a patrijarhu Porfiriju su se pridružitli i mitropolit crnogosrsko-primorski Joanikije, koji je ustoličen u Cetinjskom manastiru početkom septembra.

УСТОЛИЧЕН ВЛАДИКА МЕТОДИЈЕ: Први говор новог епископа будимљанско-никшићког (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Printskrin/TV Hram

12:05 Upriličen kulturno umetnički program

11:32 Govor episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija

- Braćo i sestre u Hristu Gospodu da zahvalimo najpre Bogu na njegovom daru i ovom danu u kom nas je udostojio da se susretnemo danas u ovom Svetom domu proslavljajući Boga.

- Blagodarim našoj Svetoj sabornoj apostolskoj crkvi, našem patrijarhu srpskome Porfiriju iz čijih ruku primam ovaj arhijerejski žezal kao simvol duhovne vlasti poverene mi eparhije budimljansko-nikšićke. Predrago mi monaštvo i sveštenstvo, vernike i laike, roditelje moje, Milinka i Dragicu.

- U ovom trenutku želim reći molite se za mene kako bih još više ljubio Gospoda, molite se za mene kako bih vas ljubio još više i molite se jedni za druge. U crkvi je svako delo saborno delo i svi smo odgovorni za sve.

11:01 Ustoličen vladika Metodije, govor patrijarha Porfirija

- Pre svega i iznad svega, a to obuhvata i sve pomenute obraćam se vama braćo i sestre pravoslavni hrišćani. Dobro došli u ovu svetinju nemanjićku, u ovu zemlju u kojoj su duboki koreni plemena Vasojevića, u zemlju iz čijih korena je izašlo stablo protkano nauzvišenijim duhovnim dometima, ali i narodnim, pravoslavnog naroda koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi ali i srpskom pravoslavnom narodu.

- Kada kažemo "pravoslavni" to znači da je u samoj svojoj suštini reč o hrišćanskom, o jevanđeljskom, što znači da jeste koren koji daje plodove koji su definisani i svesni samih sebe, koji poznaju ko su i šta su, koji znaju odakle su i koji im je cilj. I baš zato što sve to znaju bivaju sposobni da mogu u istoj meri, na isti način kao što poštuju sebe i vole sebe, da na isti način vole i drugoga, u svim njegovim dimenzijama, bilo da se radi o komšijama, sugrađanima, bilo da se radi o građanima jedne države, bilo da su Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati da li su bilo koji drugi narod, i naravno da li su Srbi. Sve to skupa, baš zbog toga što potiče iz vasojevićkog korena mogu da poznavajući sebe i svoje ne budu zatvoreni u sebe nego da budu otvoreni za drugog, čak i onda kada se na drugi način moli Bogu, jer Bog je taj koji procenjuje.

Foto: Z. J. Mačak

- Danas smo služili Svetu liturgiju i imali veliku radost da budemo svedoci i učesnici ustoličenja novog duhovnog oca, pastira budimljansko-nikšićke eparhije, gospodina Metodija.

- Vladiko, dragi Metodije, voljom Duha Svetoga i saborskih otaca naše pomesne crkve izabran si za episkopa naše budimljansko-nikšićke eparhije. Sin si ljudi čiji je koren ovde, na ovim prostorima, ali si rođen u Sarajevu u mestu gde se ukrštaju narodi i vere, ali i u mestu u kojem iako postoje drugačiji i različiti, prisutan je Bog. Onda, rastao si ovde u ovom podneblju, duhovno stasavao uz skute blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija u Cetinjskom manastiru. A onda, iz te svetinje, školovao se i u drugim pomesnim crkvama, a isto tako posećivao zapadne zemlje i boravio na Zapadu. Sve to zajedno je dodatak što u Vašoj duši postoji kao seme, pokretač i orijentir, a to je vera u živoga Hrista, sina Božijeg koji je došao na ovaj svet.

- Vi dobro znate da crkva nije od ovoga sveta, ali jeste u ovome svetu, zato što ovaj svet bez crkve ne postoji, odnosno nema smisla. Oni kojima crkva smeta, odnosno sistem vrednosti, hteli bi da crkvu proglase onim što ona nije ili da je prikažu drugačijom nego što jeste, a ponekad bi hteli crkvu da uvuku u svoje zemaljsko blato. Crkva nije od ovoga sveta, u ovom svetu je da ga pretvara u crkvu. Mi jesmo građani gradova i sela, ali smo isto tako žitelji gornjeg Jerusalima, žitelji Carstva nebeskog. Mi smo u istoriji, ali smo i učesnici metaistorije.

10:50 Vasojevići razvili zastavu od 120 metara

10:40 Vijore se srpske trobojke

09:01 Počeo čin ustosličenja

Sveta arhijerejska liturgija se služi i porti manastira Đurđevi stupovi. Brojni arhijereji, sveštenici i verni narod prisustvuju ustoličenju Metodija na mesto episkopa budimljansko-nikšićkog.

Ustoličenju vladike Metodija osim premijera Krivokapića prisustvuju ministar finansija Milojko Spajić, ministar uređenja prostora dr Ratko Mitrović, ministarka kulture i prosvete dr Besna Bratć, i ministar poljoprivrede sa saradnicima, lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, direktor Fonda zdravstva Dragoslav Šćekić, predsednik SNP Vladimir Joković, gradonačelnik Berana Tihomir Bogavac, Kotora Vladimir Jokić, gradonačelnik Budve Bata Carević i delegacije brojnih opština u Crnoj Gori i Srbiji.

Hiljade vernika su u porti i okolini manastira.

09:00 Arhijereji ulaze u manastir, počinje čin ustoličenja

Foto: M. Sekulović

08:55 Narod u časnim litijama stiže pred manastir

Foto: M. Stevanović

Foto: M. Stevanović

08:47 Patrijarh Porfirije stigao u manastir 

Patrijarh srpski gospodin Porfirije stigao je u manastir Đurđevi stupovi gde će predvoditi svečani čin ustoličenja vladike Metodija.

NJega je dočekao mitropolit Joanikije.

Foto: M. Sekulović

08:40 Krivokapić stigao na ustoličenje

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić stigao je u manastir Đurđevi stupovi na ustoličenje vladike Metodija.

Foto: M. Sekulović

08:31 Mitropolit Joanikije i vladika Metodije sa vernim narodom

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i vladika Metodije pozdravljaju verni narod i sveštenstvo koje je došlo da prisustvuje svečanom činu ustoličenja.

Foto: M. Sekulović

Foto: M. Sekulović

Foto: M. Stevanović

Foto: M. Sekulović

Foto: M. Sekulović

08:20 Došao brat mitropolita Amfilohija

08:08 Stiglo rusko sveštenstvo

Foto: M. Stevanović

07:55 Stigli Mandić i Vučurović

Andrija Mandić i Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta su jutros nešto pre 8 časova stigao u manastir u Beranama na ustoličenje vladike Metodija.

Foto: M. Stevanović

07:48 DOSTOJAN! Grupa sa Žabljaka stigla na ustoličenje

Grupa građana sa Žabljaka stigla je na ustoličenje. Oni su obučeni u narodne nošnje i nose veliki transparent sa slikom vladike Metodija na kom piše "Dostojan".

Foto: M. Stevanović

07:45 Sve je spremno za ustoličenje

Od ranog jutra u manastir Đurđevi stupovi polako pristižu zvanice, dolaze arhijereji i sveštenstvo.

Jake bezbedonosne snage su raspoređene u okolini manastira, a policije ima i u okolnim brdima.

Foto: M. Stevanović

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodiće patrijarh srpski Porfirije, koji je u Crnu Goru doputovao juče, a svečani doček mu je priređen u manastiru Đurđevi Stupovi ispred kog se okupio veliki broj vernika. Ustoličenje će biti obavljeno u porti manastira, i za tu priliku su postavljene glavna bina, bina za novinare, kao i tribina za visoke zvaničnike koje će prisustvovati tom činu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)