TAKSI VOZAČI SU ZA POSKUPLJENJE: Deo prevoznika najavljuje proteste u centru od 21. do 25. februara

Š. Marović

04. 02. 2022. u 08:51

UKOLIKO Vlada Srbije do sledeće srede odgovori zahtevima koje su pre tri meseca podneli beogradski taksisti, cena usluge u prestonici trebalo bi da se poveća 22 odsto, što će biti prvo poskupljenje posle deset godina! Kako za "Novosti" ističe predsednik Udruženja taksista Srbije Aleksandar Bjelić, novih protesta do donošenja odluke neće biti, dok nezavisni taksi prevoznici najavljuju blokadu grada od 21. do 25. februara.

ТАКСИ ВОЗАЧИ СУ ЗА ПОСКУПЉЕЊЕ: Део превозника најављује протесте у центру од 21.  до 25. фебруара

Foto P. Milošević

Posle brojnih sastanaka koje su predstavnici Saveza auto taksi udruženja Srbije obavili na svim nivoima gradske i republičke vlasti, dobili su uverenje da će do sledeće srede Vlada potvrdno odgovoriti na njihove zahteve.

- Mi nećemo organizovati blokadu ulica, ne treba donositi ishitrene odluke - ističe Bjelić za "Novosti". - Udruženje je pre tri meseca poslalo zahteve, koje smatramo racionalnim i prihvatljivim. Posle brojnih sastanaka dobili smo uverenje da će se oni ispuniti i već krajem sledeće nedelje bi nove cene mogle da stupe na snagu. Takođe smo zahtevali strožu kontrolu nelegalnih taksista. Smatramo da je podneti zahtev od nelegitimnih predstavnika, odnosno taksi pojedinaca za organizovanje protesta u ovom trenutku nepotreban.

Građani prestonice dobro pamte oktobar 2019. godine, kada su taksisti 12 dana držali glavni grad u blokadi. Radnim danima u špicu od 12.00 do 15.00 centar je bio kompletno zatvoren, a saobraćaj paralisan. Kako je za naš list istakao nezavisni taksi prevoznik Slobodan Banović, slična situacija moguća je od 21. do 25. februara, za kada je najavljen ponovni izlazak na centralne gradske ulice.

- Podnet je zahtev policijskoj upravi za organizaciju protesta - ističe Banović.

Novosti

- Oni će se održavati pet radnih dana za vreme popodnevnog špica, od 12.00 do 16.00. Ukoliko naši zahtevi budu ignorisani, biće nastavljeni i naredne nedelje. Sve organizujemo mi nezavisni taksi prevoznici i nikakva druga organizacija ne stoji iza nas. Glavni zahtevi su, osim povećanja cene usluge, usklađivanje tarifa na godišnjem nivou koje će biti zakonski regulisano. Tražimo i reviziju broja vozila svake godine i upošljavanje novih prevoznika, jer je očigledno ovaj broj nedovoljan.

Organizatori protesta, zavisno od odziva taksista, planiraju obustavljanje saobraćaja u oba smera u Dečanskoj, Ulici kneza Miloša, Kralja Milana i oko Terazija.

ŽUTE TRAKE I VIDEO-NADZOR

PREDSTAVNICI Udruženja taksista Srbije prethodnih meseci obavili su nekoliko razgovora sa nadležnim gradskim institucijama. Tvrde da je sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem dogovoreno da se u narednom periodu na ulicama ustanovi još žutih traka radi bržeg protoka taksi vozila. Takođe će biti nabavljeno 50 kamera, koje će snimati i kažnjavati sve vozače koji uzurpiraju taj prostor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!